EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Székesfehérvár

Képzést és regisztrációt szorgalmaznak a társasházak

Közel négyszáz panaszosa van annak a társasházi visszaélésnek, amelyben a lakók feljelentése nyomán nemrég indult eljárás. Egy Széchenyi utcai társasházban jelentős pénzügyi visszaéléseket fedeztek fel, fiktív számlákat gyanítottak a lakók, ezért 2016 végén büntetőfeljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

A közös képviselők önállóak, szinte azt csinálnak, amit akarnak. Van egy társasházi törvény, amit be kell tartaniuk, egy működési szabályzat, amit a társasházak megalkotnak maguknak, illetve létezik egy pénzügyi szabályzat, amit be kell tartani, de azt, hogy mindezt betartják-e, senki nem ellenőrzi Fotó: K. Mátyás Bertalan

Ez az ügy arra sarkallta a város közös képviselőit, társasház-üzemeltetőit, hogy összefogjanak a helyzet kezelésére. A fórumhoz, az ötletekhez és a munkához a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) biztosított helyet, nem véletlenül, hiszen az országban talán csak itt működik önálló épületüzemeltetési kamarai tagozat.


– A szervezők úgy gondolták, hogy meg kell szólítani a számvizsgáló és az ellenőrző bizottságok tagjait, valamint a lakókat is, hogy egy társasház ne juthasson el oda, ahová a történet szereplői – fogalmazott Kész Zoltán, a kamarai tagozat képviselője. – A közös képviselők önállóak, szinte azt csinálnak, amit akarnak. Van egy társasházi törvény, amit be kell tartaniuk, egy működési szabályzat, amit a társasházak megalkotnak maguknak, illetve létezik egy pénzügyi szabályzat, amit be kell tartani, de azt, hogy mindezt betartják-e, senki nem ellenőrzi – fogalmazott.

– Korábban az ügyészség működött felügyeleti szervként, de oda is már csak a jogi útra terelődő ügyek kerültek, a napi folyamatokat akkor sem vizsgálta senki – emlékeztetett hozzá Csárádi László épületüzemeltető. A szakember szerint ezt a felelősséget egyébként sem lehet levenni a tulajdonosok válláról.


A közös képviselőknek ma képzésre lenne szükségük, hiszen az ilyen jellegű OKJ-s tanfolyam szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy megfelelően végezze valaki e felelősségteljes munkát, ezért a szakemberek azt javasolták, hogy a kamara keretei között kezdődjön el egy ilyen képzés megszervezése.

A konkrét esettel kapcsolatban felmerült az az igény is, hogy regisztrálják helyben a közös képviselőket és a társasház-üzemeltetőket, s szülessen egy helyi rendelet arról, hogy a társasházi beszámolókat, a mérleget a székesfehérvári önkormányzatnak is le kelljen adnia a kezelőknek, s ne csak a társasház tulajdonosai felé tartoznának elszámolással, hanem egy hivatalos szervezet felé is.

Kapcsolódó Cikkek