2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb X.kerület

Készítsük fel a gumit a kánikulára!

A nagy melegben való közlekedés is veszélyeket hordozhat. Sokan indulnak országon belül vagy a határokon túlra úgy, hogy az autó nincs megfelelően felkészítve a nagy melegben. Az egyik legfontosabb ellenőrizendő rész a gumi. Erre hívta fel a figyelmet az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Magyar Autóklub (MAK) és a Continental Hungaria Kft. közös eseményén.

Az autóklub újpesti tanpályáján Hatala József, az autóklub elnöke kifejtette, az évszaknak megfelelő gumiabroncsot kell az autókra szerelni, amelynek állapota és profilmélysége is sokat számít vezetésbiztonsági szempontból. A jogszabályok egyébként 1,6 milliméteres profilmélységet írnak elő, az optimális minimum három milliméter. Ezenkívül a nyomást minden hosszabb út előtt érdemes ellenőrizni, ugyanis a megfelelő értékkel jobb kormányozhatóságot, optimális fékutat és tapadást érhetünk el. Az alacsony nyomás viszont defektveszélyes a nagy melegben.


Mindezeket a tanpályán élesben is bemutatták. Hoffer Zsolt őrnagy, vezetéstechnikai szakember a szimuláció során modellezte, mi a különbség egy használt, kopott és egy új gumiabroncs között. Mindezt szlalompályán és vizes akadályokkal tarkított felületen szemléltették.

Minden rezdülést érez

A XVII. kerületből jár munkába Csöre Gábor színművész, aki motorral és autóval is közlekedik.

− Motorral volt már elsőkerék-defektem hatvannal, az egy újjászületéssel ért fel. Pontosan tudom, milyen fontos a gumi állapota, nekem az állapotfelmérésnél ez van az első helyen. Autónál talán még jobban figyelek a kocsi rezdüléseire, mindig fülelek, hallok-e valamit. Legutóbb egy kis kormányremegésből a szerelővel megtaláltuk a hibát, az abroncson volt egy kis dudor − avatta be lapunkat már-már nyomozói képességeibe a Magyar Krónika műsorvezetője.

A szvingénekes és a tízcentis csavar

− Korán megszereztem a jogosítványt, mégis viszonylag későn vásároltam autót. Óvatosan vezetek, de a legtöbb időt utasként töltöm a kocsiban, a fellépésekre sofőrrel megyünk. A legfélelmetesebb élményem az volt, amikor egy tízcentis csavar beleállt a gumiba. A fellépés helyszínén vettük észre, hogy belefúródott a gumiba, szerencsére defekttűrő gumi volt az autón, és eljutottunk a legközelebbi szervizig − mesélte a Lokál Extrának Gájer Bálint.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.