EUR: 335,42 Ft
CHF: 311,63 Ft
2020. január 22., szerda
Artúr, Vince

Egyéb X.kerület

Készítsük fel a gumit a kánikulára!

A nagy melegben való közlekedés is veszélyeket hordozhat. Sokan indulnak országon belül vagy a határokon túlra úgy, hogy az autó nincs megfelelően felkészítve a nagy melegben. Az egyik legfontosabb ellenőrizendő rész a gumi. Erre hívta fel a figyelmet az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Magyar Autóklub (MAK) és a Continental Hungaria Kft. közös eseményén.

Az autóklub újpesti tanpályáján Hatala József, az autóklub elnöke kifejtette, az évszaknak megfelelő gumiabroncsot kell az autókra szerelni, amelynek állapota és profilmélysége is sokat számít vezetésbiztonsági szempontból. A jogszabályok egyébként 1,6 milliméteres profilmélységet írnak elő, az optimális minimum három milliméter. Ezenkívül a nyomást minden hosszabb út előtt érdemes ellenőrizni, ugyanis a megfelelő értékkel jobb kormányozhatóságot, optimális fékutat és tapadást érhetünk el. Az alacsony nyomás viszont defektveszélyes a nagy melegben.


Mindezeket a tanpályán élesben is bemutatták. Hoffer Zsolt őrnagy, vezetéstechnikai szakember a szimuláció során modellezte, mi a különbség egy használt, kopott és egy új gumiabroncs között. Mindezt szlalompályán és vizes akadályokkal tarkított felületen szemléltették.

Minden rezdülést érez

A XVII. kerületből jár munkába Csöre Gábor színművész, aki motorral és autóval is közlekedik.

− Motorral volt már elsőkerék-defektem hatvannal, az egy újjászületéssel ért fel. Pontosan tudom, milyen fontos a gumi állapota, nekem az állapotfelmérésnél ez van az első helyen. Autónál talán még jobban figyelek a kocsi rezdüléseire, mindig fülelek, hallok-e valamit. Legutóbb egy kis kormányremegésből a szerelővel megtaláltuk a hibát, az abroncson volt egy kis dudor − avatta be lapunkat már-már nyomozói képességeibe a Magyar Krónika műsorvezetője.

A szvingénekes és a tízcentis csavar

− Korán megszereztem a jogosítványt, mégis viszonylag későn vásároltam autót. Óvatosan vezetek, de a legtöbb időt utasként töltöm a kocsiban, a fellépésekre sofőrrel megyünk. A legfélelmetesebb élményem az volt, amikor egy tízcentis csavar beleállt a gumiba. A fellépés helyszínén vettük észre, hogy belefúródott a gumiba, szerencsére defekttűrő gumi volt az autón, és eljutottunk a legközelebbi szervizig − mesélte a Lokál Extrának Gájer Bálint.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.