EUR: 325,31 Ft
CHF: 295,48 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Aktuális

Kevesebb mint felére csökkentek a természeti katasztrófák

Kevesebb mint felére csökkent a természeti katasztrófák okozta károk összege az első fél évben, de a szélsőséges időjárás miatti káresemények száma nő, jelezve a klímaváltozás hatását – mutatják a Munich Re kedden közzétett adatai.

A világ legnagyobb viszontbiztosítója rendszeresen összesíti a természeti csapások miatt keletkezett károkat a világon, függetlenül attól, hogy fedezte-e őket biztosítás vagy sem.


A Munich Re szerint januártól június végéig 41 milliárd dollár kárt okoztak a természeti csapások a világon az egy évvel korábbi 111 milliárd dollárral és a 102 milliárd dolláros sokévi átlaggal szemben. Az Egyesült Államok szenvedett a legtöbbet, ahol a szélsőséges időjárás és a tornádók 18,5 milliárd dollár kárt idéztek elő, ebből 13,5 milliárd dollárnyit fedezett biztosítás.

A világméretű károk csökkenése annak köszönhető, hogy sem nagyobb földrengés, sem vulkánkitörés, se cunami nem pusztított az első fél évben – mondta Peter Höppe, a Munich Re szakértője.

A klímaváltozás szkeptikusai gyakran érvelnek azzal, hogy a természeti katasztrófák miatt bekövetkezett károk nem emelkednek.

“Összességében ez igaz lehet, látható azonban, hogy az időjárási jelenségek egyre több kárt okoznak, jelezve, hogy a légkörben valami változik” – emelte ki Höppe. Az áradások a védekezésnek köszönhetően kevesebb pusztítással járnak, a viharok és a tornádók viszont, amelyek ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni, egyre több kárt okoznak – tette hozzá.

A biztosítótársaságok összesen 19,5 milliárd dollárt fizettek ki, míg 2016 első felében 32 milliárd, az utóbbi tíz év átlagában pedig 29 milliárd dollárjába kerültek a természeti csapások a biztosítóknak.

Kapcsolódó Cikkek