2020. január 25., szombat
Pál

Egyéb XIII.kerület

Kezdődhet a felújítás

A közeljövőben a kerületi önkormányzat megkötheti a fővárosi önkormányzattal azt a szerződést, amelynek köszönhetően megújulhat a Rákos-patak Béke és Göncöl utca közötti szakasza.

Így néz ki most a terület (Fotó: budapest13.hu)


 

Az önkormányzat a program végrehajtásához 250 millió forint önrészt biztosított, míg a Fővárosi Közgyűlés további 100 millió forintot szavazott meg. Mindezt 2015 szeptemberében közvélemény-kutatás, 2016 elején lakossági tervegyeztető fórum előzte meg, amelyek után véglegessé vált a fejlesztési terv és a szakmai koncepció. A patak északi és déli oldala szabadtér-építészeti fejlesztésének kiviteli tervei elkészültek. A cél a Rákos-patak ökológiai rehabilitációjának elindítása, ami egy esetleges későbbi komplex fejlesztés előzménye lehet. A terület kapcsolódik az előkészítés alatt álló, a Rákos-patak teljes fővárosi szakaszára kiterjedő térségi kerékpárút-fejlesztési programhoz és azzal összhangban van.
Az önkormányzat tájékoztatása szerint a mindezt tartalmazó Tér_Köz pályázat magában foglalja a kerékpárúttól elválasztott gyalogossétány fejlesztését, új gyalogoshíd létesítését a Hajdú utca és a Hajdú köz között, a patak mentén virágos rész és tanösvény kialakítását, a zöldfelületek fenntarthatóságának növelése érdekében talajvízkutas automata öntözési rendszer kialakítását, valamint korszerű közvilágítást és új utcabútorok kihelyezését. Annak érdekében, hogy a zöldterületi fejlesztés, a játszó- és edzőtér kialakítása által a terület valódi szabadidős, rekreációs övezetté váljon, közösséget formáló közterületi színtér jöjjön létre, a projekt részeként az önkormányzat vállalta az egészséges életmódot, rendszeres testmozgást, futást népszerűsítő rendezvénysorozat megszervezését is.

A tervek szerint ilyen lesz az új terület

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.