2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Belföld

Cáfolja az ügyészség KGBéla magyarázkodását

Az abháziai vérmérgezés után most már brüsszeli tüdőgyulladással indokolta, miért maradt távol kétszer is ügyészségi kihallgatásáról a kémkedéssel és költségvetési csalással gyanúsított jobbikos EP-képviselő, Kovács „KGBéla”, aki tegnap nagy nehezen megjelent a hatóság előtt, igaz, szerinte eddig nem szabályszerűen idézték be. Az ügyészség és a törvény szerint viszont igen.

Kétszeri eredménytelen invitálás után végül megjelent a Központi Nyomozó Főügyészségen Kovács Béla, jobbikos EP-képviselő, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Európai Parlamentben (EP) Oroszországnak kémkedett, továbbá azzal, hogy három „fiktív” gyakornok után vett fel pénzt Brüsszelben.


Fotó: Mészáros Diána

– Valóban Abháziában sérültem meg, vérmérgezést szenvedtem, mert beleléptem valamibe a tengerparton. De onnan rövid kezelés után Brüsszelbe utaztam, ahol tüdőgyulladást kaptam, amiről az EP egészségügyi szolgálatának igazolását be is mutatom a nyomozó hatóságnak – magyarázkodott kissé kínosan védője, dr. Szikinger István társaságában a kémügy miatt KGBélaként emlegetett szélsőjobboldali EP-képviselő. – Az ügyészség nem is idézte be ügyfelemet, csak volt egy megbeszélt időpont, amire később egy írásos idézést ugyan küldött a hatóság, de későn, ráadásul ügyfelem anyósának lakcímére. Ezért az üggyel kapcsolatos félreértésekért az ügyészség kommunikációja is felelős – hangsúlyozta ügyfele védelmében az ügyvéd, aki azonban kínos szakmai tévedésbe esett magyarázkodásával.

Fotó: Mészáros Diána

– A büntetőeljárási törvény elfogadja a szóbeli idézést, s mivel a gyanúsítottat korábban háromszor idéztük be szóban, és mindannyiszor megjelent, az ügyészség nem látta szükségesnek írásbeli idézés kibocsátását. A gyanúsított egyébként az említett abháziai gyógykezelést semmilyen dokumentummal nem tudta igazolni, azt állítja, hogy nem kapott ilyet. Az átadott francia nyelvű orvosi igazolás azonban egy későbbi dátumról szóló irat, és nem a meghallgatás idejére datálódik – nyilatkozta a Lokálnak dr. Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője. Közölte: a hatóság egyesítette a költségvetési csalás és a kémkedés ügyében indított eljárásokat.


– A gyanúsított a költségvetési csalás ügyében érdemi védekezést adott elő, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt – közölte a szóvivő.

KGBéla ebben az ügyben is igyekezett mosakodni a meghallgatás utáni sajtótájékoztatón. – Az EP már tisztázta ezt a kérdést, és felajánlottam, hogy visszafizetem a 15 ezer 300 eurós kárt. Mindössze adminisztrációs hiba történt, a nekem dolgozó három gyakornok éppen beregszászi és szatmári irodáimban dolgozott, amikor Brüsszelben lejelentettük őket – állította a jobbikos.

– Az ügyészség a nyomozás részleteiről nem adhat tájékoztatást, de az biztos, hogy ebben az ügyben nem 15 ezer, hanem 28 ezer 176 euró (mintegy 8,7 millió forint) a kárérték – figyelmeztetett az ügyészségi szóvivő.

Fotó: Mészáros Diána

Hollik: Kovács volt a Jobbik „táskásembere”?

Ismét felszólította Vona Gábort, a Jobbik elnökét a kormánypártok nevében Hollik István kereszténydemokrata képviselő, hogy valljon színt: miért falazott eddig Kovács Bélának; igaz-e, hogy Kovács Béla a Jobbik „táskásembere”?

MTI Fotó: Kovács Tamás

– Kovács Béla az Európai Unió ellen egy idegen hatalomnak kémkedhetett, és ezért valószínűleg komolyabb pénzeket is kapott, amiből valószínűleg a Jobbik kasszájába is juthatott – fogalmazott Hollik, aki szerint Vona pártelnök álszent, hiszen úgy tesz, mintha pártjának semmi köze sem lenne a súlyos bűnökkel gyanúsított képviselőhöz.

Kapcsolódó Cikkek

 • 2,5 milliárdot kap az idegtudományi intézet

  2,5 milliárdot kap az idegtudományi intézet

  Két és fél milliárd forint állami támogatásból újul meg az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet az Egészséges Budapest Program keretében – jelentette be László Tamás országgyűlési képviselő az intézményben tartott sajtótájékoztatóján.

 • Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

  Budapesten lesz a Michelin-díjátadó

  Hatalmas siker! Magyarország fővárosában, Budapesten tartják márciusban a gasztronómiai világ egyik legnagyobb eseményét, a Michelin-díjátadót.

 • 11 évet is kaphat a zuglói gázoló

  11 évet is kaphat a zuglói gázoló

  Ma kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a zuglói gázoló néven elhíresült T. Klára büntetőpere. A 25 éves nő 2016 novemberében gázolt halálra egy 86 éves bácsit, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

 • Kitilthatják Magyarországról Sorost

  Kitilthatják Magyarországról Sorost

  Olyan javaslatot tárgyal a kormány ma, amely akár Soros György kitiltását is lehetővé teszi Magyarországról – értesült az Origo. Információjukat az támasztja alá, hogy tegnap Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója bejelentette: a párt országos választmánya politikai határozatban ítéli el a Soros-tervet, és felszólították a kormányt, hogy minden eszközzel lépjen fel annak végrehajtása ellen.