EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Külföld

Kilenc civilt fejezett le az al-Shabaab iszlamista milícia

Kilenc civilt fejeztek le szombaton egy kenyai településen a szomáliai al-Shabaab milícia szélsőségesei – közölték helyi tisztségviselők.

Az al-Shabaab a Kenya délkeleti felében lévő, Jima nevű települést támadta meg – mondta James Ole Serian, aki a kenyai biztonsági erőknek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló iszlamisták ellen létrehozott különítményét vezeti. Rendőrségi értesülések szerint 15 fegyveres hatolt be a településre, ahol késekkel végeztek az emberekkel.


A lefejezések ritkák Kenyában annak ellenére, hogy a dzsihadisták tucatnyi véres merényletet követtek el az elmúlt években. Gyakorta előfordulnak azonban ilyen esetek a szomszédos Szomáliában, ahol a szélsőségesek a helyi lakosok megfélemlítésére, valamint ellenségeik ellen alkalmazzák ezt a taktikát.

Az elmúlt hetekben Kelet-Afrikában megnövekedett az al-Shabaab által elkövetett támadások száma, ami különösen nagy tehertételt jelent a kenyai biztonsági erőknek tekintettel az augusztus 8-i elnökválasztásra. Az iszlamisták korábban bosszút esküdtek Kenyának, amiért 2011-ben csapatokat küldött Szomáliába a milícia ellen.

Fred Matiangi ügyvivő belügyminiszter éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a szomáliai határ mentén lévő területeken.

Kapcsolódó Cikkek