2020. január 21., kedd
Ágnes

Külföld

Kína megelőzte az USA-t

Kína a megújuló forrásokból előállított energia termelésében 2016-ban megelőzte az Egyesült Államokat a BP olajtársaság hétfőn kiadott legfrissebb Statistical Review of World Energy tanulmánya szerint.

A megújuló forrásokból termelt energia mennyisége tavaly a valaha feljegyzett legnagyobb mértékben, 14,1 százalékkal emelkedett. A megújuló forrásokból előállított energia csak négy százalékát teszi ki ugyan az elsődleges forrásokból előállított energiának, a teljes növekedésnek azonban egyharmadát adta.


A megújuló forrásokból előállított energia globális növekedésének 40 százalékát pedig Kína produkálta, azaz egymaga többet, mint az OECD tagországok együttesen. Kína emellett tavaly meg is előzte az Egyesült Államokat, mint a világ legnagyobb energiatermelője megújuló forrásokból – mondta Spencer Dale, a BP vezető közgazdásza.

Kínában növekedett a legnagyobb mértékben a vízenergia- és az atomenergia-termelés is. A globális vízenergia-termelés 2016-ban 2,8 százalékkal emelkedett, ennek 40 százalékát Kína adta. A globális atomenergia-termelés 1,3 százalékkal nőtt tavaly, ami 9,3 millió tonna olaj energiaértékének a kiváltásával egyenlő, és ezt szinte teljes egészében Kína hozzájárulásának volt köszönhető.

A globális szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt három évben alig változott, 2016-ban 0,1 százalékkal növekedett. Kínában viszont tavaly 0,7 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

“Kína szén-dioxid-kibocsátása az elmúlt két évben már csökkent, azt követően, hogy a megelőző tíz évben viszont 75 százalékkal növekedett” – mutatott rá Spencer Dale, hangsúlyozva, hogy a már beindult csökkenés jórészt a javulás tartósságát garantáló strukturális változásoknak tulajdonítható.

http://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy.html

Kapcsolódó Cikkek

 • Megvan al-Bagdadi utódja! Ő az Iszlám Állam új vezére

  Megvan al-Bagdadi utódja! Ő az Iszlám Állam új vezére

  Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik alapítója és legfőbb ideológusa, Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi vette át a meggyilkolt Abu Bakr al-Bagdadi helyét a csoport élén friss hírszerzési értesülések szerint – írta a The Guardian című brit napilap.

 • Ha a Fidesz kilép a néppártból, mások is követhetik

  Ha a Fidesz kilép a néppártból, mások is követhetik

  Ha olyan helyzet állna elő, hogy a Fidesz kénytelen kilépni az Európai Néppártból, akkor nem biztos, hogy egyedül tenné ezt – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Leégett egy munkásszálló, több halott

  Leégett egy munkásszálló, több halott

  Leégett egy munkásszállónak használt faépület a nyugat-szibériai Tomszk megyében, a tűznek tizenegy halálos áldozata van – közölte kedden az Interfax hírügynökség.