EUR: 319,32 Ft
CHF: 274,83 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Külföld

Kínai harci repülőgépek elfogtak egy amerikai felderítőgépet a Kelet-kínai-tenger felett

Két kínai vadászrepülőgép a hétvégén elfogta az amerikai haditengerészet egyik felderítőgépét a Kelet-kínai-tenger felett, amelyet a harci repülőgépek egyike mintegy 90 méterre megközelített – közölték amerikai tisztségviselők.

A nevük elhallgatását kérő illetékesek arról számoltak be, hogy előzetes jelentések szerint a vasárnapi incidensben, amely Csingtao városától 148 kilométerre történt, a J-10-es típusú kínai harci repülőgépek egyike olyan közel került az EP-3-as típusú amerikai géphez, hogy irányváltoztatásra késztette. A tisztségviselők szerint a kínai gépek fel voltak fegyverezve.


A Pentagon közölte: az eset repülésbiztonsági szempontból kockázatos volt, de a hasonló incidensek nagy többsége biztonságosan zajlik le.

A kínai védelmi tárca szerint pilótáik “jogszerűen, szükségesen és professzionálisan” viselkedtek “összhangban a törvényekkel és a szabályokkal”. Az amerikai repülőgépek által közelről végzett felderítés veszélyt jelent Kína nemzetbiztonságára, a kínai és az amerikai katonák biztonságára nézve, és váratlan incidensek forrása. A minisztérium hozzátette: az Egyesült Államoknak azonnali hatállyal le kell állítaniuk ezt a – nem biztonságos, nem professzionális és barátságtalan – katonai tevékenységet.

A vasárnapihoz hasonló esetek nem számítanak ritkaságnak az amerikai és a kínai légierő között a térségben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nap képe: Apró szőrmók

  Nap képe: Apró szőrmók

  Igazán ritkaságszámba megy, hogy egy panda a szokásos fekete-fehér „ruházattól” eltérően más színekben látja meg a napvilágot.

 • Késsel akart bemenni a pilótafülkébe

  Késsel akart bemenni a pilótafülkébe

  A Flydubai légitársaság Dubajból Kabulba tartó szerdai járatán egy utas egyelőre tisztázatlan körülmények között úgy gondolta, hogy benéz a pilótafülkébe.

 • Elfogták a nizzai terrortámadás elkövetőjét

  Elfogták a nizzai terrortámadás elkövetőjét

  Az amerikai támogatású kurd-arab ernyőszervezetnek, a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a tagjai a szíriai Rakkában elfogták a francia Adrien Guihalt, aki a 2016-os nizzai terrortámadás elkövetését vállalta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nevében – közölte az SDF csütörtökön.