EUR: 323,34 Ft
CHF: 288,69 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Külföld

Kínai harci repülőgépek elfogtak egy amerikai felderítőgépet a Kelet-kínai-tenger felett

Két kínai vadászrepülőgép a hétvégén elfogta az amerikai haditengerészet egyik felderítőgépét a Kelet-kínai-tenger felett, amelyet a harci repülőgépek egyike mintegy 90 méterre megközelített – közölték amerikai tisztségviselők.

A nevük elhallgatását kérő illetékesek arról számoltak be, hogy előzetes jelentések szerint a vasárnapi incidensben, amely Csingtao városától 148 kilométerre történt, a J-10-es típusú kínai harci repülőgépek egyike olyan közel került az EP-3-as típusú amerikai géphez, hogy irányváltoztatásra késztette. A tisztségviselők szerint a kínai gépek fel voltak fegyverezve.


A Pentagon közölte: az eset repülésbiztonsági szempontból kockázatos volt, de a hasonló incidensek nagy többsége biztonságosan zajlik le.

A kínai védelmi tárca szerint pilótáik “jogszerűen, szükségesen és professzionálisan” viselkedtek “összhangban a törvényekkel és a szabályokkal”. Az amerikai repülőgépek által közelről végzett felderítés veszélyt jelent Kína nemzetbiztonságára, a kínai és az amerikai katonák biztonságára nézve, és váratlan incidensek forrása. A minisztérium hozzátette: az Egyesült Államoknak azonnali hatállyal le kell állítaniuk ezt a – nem biztonságos, nem professzionális és barátságtalan – katonai tevékenységet.

A vasárnapihoz hasonló esetek nem számítanak ritkaságnak az amerikai és a kínai légierő között a térségben.

Kapcsolódó Cikkek