2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Kivégeztek két halálraítéltet

Kivégeztek két halálraítéltet Japánban csütörtökön – közölte az igazságügyi minisztérium. Idén ez volt az első végrehajtott halálos ítélet a szigetországban.

Az elítélteket felakasztották. Egyikük, a 61 éves Nisikava Maszakacu többszörös gyilkos, 1991-ben négy embert ölt meg Japán nyugati részén. A másik, a 34 éves Szumida Koicsi 2011-ben meggyilkolta munkatársnőjét Okajama prefektúrában.


Legutóbb tavaly novemberben hajtottak végre halálos ítéletet Japánban, amely az Egyesült Államok mellett az egyetlen fejlett ipari ország, ahol az igazságszolgáltatás még alkalmazza ezt a büntetést. Az évtized legelején ott is szüneteltették a kivégzéseket, de Abe Sindzó miniszterelnök kormányra kerülése után – 2012-től – ismét hajtottak végre akasztásokat.

A mostani kivégzés, amely sorrendben a 18. és a 19. volt Abe Sindzó miniszterelnöksége óta, Kaneda Kacutosi igazságügyi miniszter utasítására történt. A politikus a csütörtöki első kivégzés után tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy a büntetést egy “végtelenül kegyetlen ügyben hajtották végre, amelyben önző érdekek miatt vették el az áldozatok életét”. A kivégzés végrehajtására alapos megfontolás után adott utasítást – mondta.

Japánban még mintegy százhúsz halálraítélt van börtönben.

Kaneda Kacutosi hangoztatta: ellenzi a halálbüntetés eltörlését, mert a japán állampolgárok szerint elkerülhetetlen a kegyetlen bűncselekmények elrettentésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.