EUR: 336,14 Ft
CHF: 313,10 Ft
2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Külföld

Kivégeztek két halálraítéltet

Kivégeztek két halálraítéltet Japánban csütörtökön – közölte az igazságügyi minisztérium. Idén ez volt az első végrehajtott halálos ítélet a szigetországban.

Az elítélteket felakasztották. Egyikük, a 61 éves Nisikava Maszakacu többszörös gyilkos, 1991-ben négy embert ölt meg Japán nyugati részén. A másik, a 34 éves Szumida Koicsi 2011-ben meggyilkolta munkatársnőjét Okajama prefektúrában.


Legutóbb tavaly novemberben hajtottak végre halálos ítéletet Japánban, amely az Egyesült Államok mellett az egyetlen fejlett ipari ország, ahol az igazságszolgáltatás még alkalmazza ezt a büntetést. Az évtized legelején ott is szüneteltették a kivégzéseket, de Abe Sindzó miniszterelnök kormányra kerülése után – 2012-től – ismét hajtottak végre akasztásokat.

A mostani kivégzés, amely sorrendben a 18. és a 19. volt Abe Sindzó miniszterelnöksége óta, Kaneda Kacutosi igazságügyi miniszter utasítására történt. A politikus a csütörtöki első kivégzés után tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy a büntetést egy “végtelenül kegyetlen ügyben hajtották végre, amelyben önző érdekek miatt vették el az áldozatok életét”. A kivégzés végrehajtására alapos megfontolás után adott utasítást – mondta.

Japánban még mintegy százhúsz halálraítélt van börtönben.

Kaneda Kacutosi hangoztatta: ellenzi a halálbüntetés eltörlését, mert a japán állampolgárok szerint elkerülhetetlen a kegyetlen bűncselekmények elrettentésére.

Kapcsolódó Cikkek