EUR: 325,48 Ft
CHF: 294,18 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Kivégeztek két halálraítéltet

Kivégeztek két halálraítéltet Japánban csütörtökön – közölte az igazságügyi minisztérium. Idén ez volt az első végrehajtott halálos ítélet a szigetországban.

Az elítélteket felakasztották. Egyikük, a 61 éves Nisikava Maszakacu többszörös gyilkos, 1991-ben négy embert ölt meg Japán nyugati részén. A másik, a 34 éves Szumida Koicsi 2011-ben meggyilkolta munkatársnőjét Okajama prefektúrában.


Legutóbb tavaly novemberben hajtottak végre halálos ítéletet Japánban, amely az Egyesült Államok mellett az egyetlen fejlett ipari ország, ahol az igazságszolgáltatás még alkalmazza ezt a büntetést. Az évtized legelején ott is szüneteltették a kivégzéseket, de Abe Sindzó miniszterelnök kormányra kerülése után – 2012-től – ismét hajtottak végre akasztásokat.

A mostani kivégzés, amely sorrendben a 18. és a 19. volt Abe Sindzó miniszterelnöksége óta, Kaneda Kacutosi igazságügyi miniszter utasítására történt. A politikus a csütörtöki első kivégzés után tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy a büntetést egy “végtelenül kegyetlen ügyben hajtották végre, amelyben önző érdekek miatt vették el az áldozatok életét”. A kivégzés végrehajtására alapos megfontolás után adott utasítást – mondta.

Japánban még mintegy százhúsz halálraítélt van börtönben.

Kaneda Kacutosi hangoztatta: ellenzi a halálbüntetés eltörlését, mert a japán állampolgárok szerint elkerülhetetlen a kegyetlen bűncselekmények elrettentésére.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tele volt drogokkal a magyarokat letaroló BMW-s szervezete

    Tele volt drogokkal a magyarokat letaroló BMW-s szervezete

    Többféle kábítószert is fogyasztott a baleset előtt az a sofőr, aki múlt csütörtökön lassítás nélkül belehajtott egy magyar rendszámú autóba Horvátországban, az A4-es autópálya Sveta Helena-i fizetőkapujánál, és súlyos sérüléseket okozott a magyar származású családnak – közölte a Jutarnji List című zágrábi napilap az internetes oldalán kedden.

  • Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentéséért

    Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentéséért

    Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter Strasbourgban kedden.