2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb XIII.kerület

Kizöldült a Vizafogó

Az országban elsőként alkotott zöldstratégiát a kerületi önkormányzat, aminek köszönhetően az ilyen irányú  fejlesztések idén meghaladják az 1,5 milliárd forintot.

Most például a  Vizafogó-lakótelep megújult parkjait, kertjeit, korszerűsített játszótereit adták át.
 A Vizafogó-lakótelep közparki felújításának első szakasza már 2014-ben megvalósult, 300 millió forintból. A Népfürdő utca 15., 19. és 21. tömbjei által körülölelt zöldterületek mostani újraformálását lakossági egyeztetések sora előzte meg, a beruházás összköltsége meghaladta a 160 millió forintot. Ennek köszönhetően az utcában található majd 350 négyzetméteres  játszóteret korszerűsítették, míg a 17. számú ház felé nagyobb, összefüggő pihenőparkot építettek. Az évelő és talajtakaró dísznövények mellett 20 újonnan telepített fa gazdagítja a zöldterületet.

Felújították a játszóteret is ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Népfürdő utca 19.-nél a felújításkor az elbontott aszfalt helyére színes gumitégla-burkolat került, és szélesítették a zöldfelületet. Új mászóvárat építettek, a homokozó felé napvitorlát emeltek. A játszótéren talált otthonra egy háromszor iskolázott hársfa, amely már nem fért el a Dagály sétányon, s amelynek lombja 10–15 év múlva kiváltja a napvitorla árnyékoló funkcióját is. A parki bútorokat felújították. A Népfürdő utca 21.-nél kialakított pihenőpark voltaképpen a Vizafogó-lakótelep fogadótere lett, látványos pergolás rózsakerttel. Innen indulva követhető a helytörténeti Vizafogó-tanösvény. A majdnem ötezer négyzetméteres zöldfelület locsolásáról talajvizes automata öntözőrendszer gondoskodik, amelynek révén újabb hűs oázis alakulhat ki a lakótelepen. A Népfürdő utca mentén található zöldsávban a nagy termetű bokorfák védelmet nyújtanak a zaj és a por ellen.


A most átadott terület illeszkedik abba a húsz éve tartó kerületfejlesztési programba, amelyet a Nemzetközi Ingatlanfejlesztő Szövetség nemrég díjjal is jutalmazott, világszínvonalúként értékelt.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.