EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Egyéb Pécs

Koreai szúnyogok rémisztgetik a pécsieket

Már tavaly felfedezték, de csak idén nyáron vált biztossá, hogy a koreai szúnyog megtelepedett Pécsett. Az ázsiai szúnyogfajtának mostanra annyira stabil populációja van a városban, hogy 10-ből 8 szúnyog ilyen. Pánikra nincs ok, mondják a kutatók, de azt is vizsgálják, hogy terjesztik-e a Zika-vírust a rovarok.

Ha valakit megcsíp egy koreai szúnyog, semmivel nem érez nagyobb fájdalmat, mintha egy hazai szúnyogfajta tette volna. A kismamákra rendkívül veszélyes Zika-vírust sem tudja így elkapni senki – tájékoztatott Kemenesi Gábor, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának kutatója. Ennek ellenére foglalkozni kell vele, mert csak lakossági összefogással állítható meg a rendkívül veszélyes szúnyogfajta elszaporodása. A Zika-vírust csak akkor lehet elkapni, ha a koreai szúnyogról bebizonyosodik, hogy képes terjeszteni; valaki behurcolja a vírust is és az elterjed a szúnyogok közt – elég sok tényezőnek kell szerencsétlen véletlenként érvényesülnie tehát, hogy ez megtörténjen!


Azt hitték, hogy a hideg tél majd megtizedeli a populációt, de nem így lett (Fotó: PKK)


Szeretik a városi közeget

– Ezek a szúnyogok a hazai fajokkal ellentétben szárazabb időben is képesek megtelepedni és szaporodni, hiszen kifejezetten az emberek közelében található pangó vizeket kedvelik. Így a kutyák itatótáljában vagy a virágcserép gyűjtőtáljában, esetleg az esővízgyűjtőben is megtelepedhetnek – mondja Kemenesi Gábor.

A koreai szúnyog semmivel sem veszélyesebb, mint a hazai, csípésük között sincs különbség. A pécsiek azt vizsgálják, terjeszthetik-e a Zika-vírust (Fotó: PKK)

Éppen ezért az első és legfontosabb, hogy ezeket a vizeket vagy szüntessük meg, vagy ha már látunk benne lárvákat mozogni, öntsük ki, ha pedig a vízre szükségünk van, akkor mindenképpen takarjuk le szúnyoghálóval – fejtette ki a hatásos védekezés módját Kemenesi Gábor. A kutató azonban hozzáteszi, hogy ezzel csak a szaporodásuk mértéke csökkenthető, mert az már biztos, hogy megtelepedtek Pécsen.


– A helyi szúnyoggyérítés miatt mi folyamatosan vizsgáljuk a szúnyogokat és azok mennyiségét. Tavaly egy ilyen vizsgálatnál fedeztük fel ezt a nem hazai fajt – mondta Kemenesi.

Szerbiában a tigrisszúnyog ellen már irtószert osztanak a lakosság körében, hogy segítségükkel tudják megakadályozni a faj szaporodását (Fotó: PKK)

A pécsi kutatócsoport nemrég publikált egy cikket, amelynek nyomán Szlovéniában is elkezdték kutatni a szúnyogokat. Kiderült: ott is megél ez a koreai faj, csak eddig nem találták a rosszul elvégzett vizsgálatok miatt.

Vizsgálják a szúnyogokat

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a Pécsett fellelhető fajok képesek-e terjeszteni a Zika-vírust.

– Heteken, hónapokon belül választ kaphatunk erre, folyamatosan dolgozunk ennek kimutatásán. Ha a kutatás eredménye az, hogy képes terjeszteni, akkor sem szabad pánikba esnünk, mert ez még nem jelenti azt, hogy képesek is a most Pécsett élő koreai szúnyogok a fertőzésre – hangsúlyozza Kemenesi. A kutató azonban hozzáteszi, a fertőzéshez elég egy turista is, aki Ázsiában vagy bármilyen más fertőzött területen járt. Ha pedig pont őt csípi meg egy ilyen koreai szúnyog, akkor van baj.

A kutatók azért is foglalkoznak most éjjel-nappal a koreai szúnyoggal, mert ha megjelenik egy ilyen ázsiai faj Európában, csak idő kérdése, hogy ezzel együtt a behurcolt betegségek megjelenésének kockázata nagyban nőjön.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.