2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Külföld

Korrupcióval gyanúsították meg a parlament elnökét

Nagy mértékű korrupcióval gyanúsították meg kedden az indonéziai parlament elnökét.

A korrupció felszámolására szakosodott kormányzati bizottság szóvivője elmondta, hogy Setya Novanto törvénytelenül gazdagodott meg, illetve tett másokat gazdaggá egy elektronikus személyi igazolványok gyártását célzó 440 millió dolláros (mintegy 125 milliárd forint) kormányzati program révén. Az államot mintegy 172 millió dolláros (48 milliárd forint) kár érte.


Novanto tagadta, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövetett volna.

“Istenemre mondom, hogy igaztalanok a vádak” – jelentette ki.

Ugyanebben az ügyben a belügyminisztérium két tisztviselője is bíróság előtt áll, míg a parlamenti elnök egyelőre csupán gyanúsított. A törvényhozás 2004-2009-es időszakának több mint harminc tagja érintett az ügyben, többek között egy volt belügyminiszter.

Áprilisban a korrupció felszámolására szakosodott kormányzati bizottság vezető nyomozóját, Novel Baswedant, megtámadta két ember és savat fröcskölt az arcába. A nyomozót jelenleg is egy szingapúri kórházban kezelik. A savas támadás ügyében egyelőre senkit nem vettek őrizetbe.

Novanto házelnök egyben a kormányzó Golkar Párt elnöke, és Joko Widolo államfő szövetségeseként tartják számon. Gazdag üzletemberként Novanto 2015 szeptemberében indonéziai beruházásokról tárgyalt Donald Trumppal, aki akkoriban az amerikai elnökválasztási kampányban vett részt. Azt követően, hogy Trump győzött az elnökválasztáson, Joko indonéz államfő Novantót bízta meg, teremtsen kapcsolatot az Egyesült Államok új, republikánus kormányzatával.

Kapcsolódó Cikkek