2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Egyéb Tatabánya

Kötet mutatja be Vida Jenő életét

A helyi bányászat kiemelkedő alakja, a város és a megye tekintélyes személyisége volt Vida Jenő. Az életútjáról szóló kötetet mutatták be a Tatabányai Múzeumban.

1914-től a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. (MÁK) vezérigazgatója, az Országos Iparegyesület és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara igazgatósági tagja, valamint a Cementgyárak Országos Szövetsége elnöke, mindemellett Komárom és Esztergom vármegye törvényhatósági bizottságának tagja volt. Vida Jenő kiemelkedő szerepet játszott a tatabányai bányászat történetében – az életútjáról szóló kötet bemutatóját a Tatabányai Múzeumban tartották.


– Hiánypótló műről beszélünk – fogalmazott Izsák Zoltán, a Szenes Hanna MIB Egyesület elnöke. – A szerzők roppant alapos munkát végeztek, a cég struktúráját és tevékenységét, valamint Vida Jenő munkásságát is megismerhetjük belőle.

– Vida Jenő a századfordulón felszámolás előtt álló MÁK-ot átszervezte és hatalmas iparvállalattá fejlesztette. Az I. világháború alatt megépíttette a cementgyárat, Felsőgallán pedig alumíniumkohót helyeztetett üzembe – emelte ki a korszak legfontosabb fejlesztéseit Macher Péter levéltáros, a kötetben szereplő egyik tanulmány szerzője.

– Európa ötven legnagyobb vállalata között volt akkoriban a MÁK Rt. – fogalmazott Macher Péter, a Tatabányai Levéltár levéltárosa. – Rengeteg fejlesztés született akkoriban, elég csak a Népházra vagy az első kórházra gondolnunk, amelyek meghatározóak voltak a város életében.

A Vida Jenő életét bemutató kötetet összesen négy szerző jegyzi.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek