2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb Debrecen

Középpontban a természettudomány

Európa természettudományos fővárosává vált négy napra Debrecen: a cívisvárosban rendezték június 29. és július 2. között a Science on Stage fesztivált, amelyen 30 ország csaknem 450 pedagógusa mutatta be legújabb oktatási módszereit.

A rendezvény legfontosabb küldetése, hogy minél több diák érdeklődését keltse fel a természettudományok iránt, növelve a hallgatói létszámot az egyetemi képzéseken, amelyek így még jobban felkészült pedagógusokat bocsáthatnak ki. A program nemzetközi jelentőségét bizonyítja, hogy ebben a jubileumi, tizedik évben újoncként Ukrajna, Izland és Norvégia is delegált 10-10 pedagógust a fesztiválra. A rendezés jogának elnyerésén túl az is elismerés, hogy 10 helyett 70 hazai pedagógus mutathatja be, milyen ötletekkel, kísérletekkel, módszerekkel oktatja iskolájában a természettudományokat. Komolay Szabolcs alpolgármester elmondta, ma a természettudományok fejlődése alapozza meg az ipar és a technológia fejlődését, amihez elengedhetetlen a megfelelő szakember-utánpótlás.


Négy napig a természettudományoké volt a színpad

Mivel Debrecen iskolaváros, múltja, jelene és jövője is szorosan kötődik az oktatáshoz. Hosszabb távon az a cél, hogy minőségi oktatással és infrastruktúrával a debreceni diákok jelenlegi 70 ezres létszáma 2025-ig legalább 30 százalékkal növekedjen. Ennek pedig nélkülözhetetlen feltétele a jól képzett, felkészült pedagógusgárda. Számukra jó alkalom a fejlődésre a Science on Stage fesztivál. A National Instruments Európa legnagyobb természettudományos oktatási fesztiváljának megrendezését is támogatta, és az amerikai anyavállalat küldetéséből fakadóan fontosnak érezte, hogy a programsorozat egy napja a nagyközönség számára is látogatható legyen, ezért szombatra a Baltazár Dezső térre nyílt napot szervezett.

A természettudományok fejlődése alapozza meg az ipar és a technológia fejlődését

Kapcsolódó Cikkek