EUR: 352,41 Ft
CHF: 331,09 Ft
2020. július 06., hétfő
Csaba

Egyéb Pécs

Közgazdászból lett profi sminkes a komlói lány

A komlói Mester Luca még csak 24 éves, de már négy éve vezeti Pécsett saját vállalkozását. Most ott tart, hogy egy hónapot kell várnia annak, aki be akar jutni hozzá. Ennek ellenére a sikert szerényen kezeli, két lábbal áll a földön – méghozzá hazai földön –, ugyanis hiába bombázzák fővárosi és külföldi lehetőségekkel, ő Pécset választotta. A történetben egy csavar is van: közgazdászdiplomáját tette parkolópályára, hogy sminkes legyen.

Amikor megérkezem Lucához, már a belvárosi szalon előtt áll, és hatalmas mosollyal fogad. Ezután pedig bevezet a „kis birodalmába”, ahol egykor a szakmát tanulta. A sors úgy hozta, hogy most itt dolgozik – közgazdász sminkesként. Persze ilyen titulus nincs, de azért az nem mindennapi, hogy valaki elvégez egy egyetemet, és teljesen más irányba indulva találja meg a boldogságot. Lucának azonban sikerült.


“Arra gondoltam, ha nem jön be a vállalkozás, legalább szebben fogom kisminkelni a barátnőimet, de szerencsére nem így alakultak a dolgok” Fotó: Németh Kriszta

– Sokan éveket szenvednek egy közgázos diplomáért, te pedig csak úgy „dobtad”?

– Nem, nem dobtam, csak a polcra tettem. Bár igaz, hogy jó pár hónapja porosodik ott. A smink iránti érdeklődésem az egyetem második féléve után kezdődött komolyabban, amikor elkezdtem kitanulni ezt a szakmát. Persze kicsit megmosolyogtató, hogy ebben a tanulmányi időszakban sokan járnak különórákra, én viszont egy szakma megszerzése miatt jártam először Pécsett, majd Pesten is több tanfolyamra.


– Tehát már az egyetem alatt is dolgoztál?

– Igen, de a munka iránti szeretetem talán kicsit korábbra nyúlik vissza. Ugyanis sosem szerettem a szüleimtől pénzt kérni, így például a tanfolyamokat is a modellkedésből félretett pénzemből fedeztem.

– Akkor nemcsak profi sminkes vagy, hanem modell is?

– Igen, de ez az életem nagyon kis része, és tegyük gyorsan hozzá, hogy sosem szerettem volna modell lenni. A szüleim és a párom neveztek be egy versenyre, amiről nem is tudtam, de megnyertem. Akkor 17 éves voltam, és számomra hatalmas szó volt, hogy Nánási Pál Lakatos Márkkal készített rólam portfóliót.

Komlóról egészen Dél-Koreáig menetelt a fiatal lány, de a modellkedést nem tartotta a hivatásának fotó:Mester Luca

– Bombáztak utána ajánlatokkal?

– Igen, volt szerencsém külföldön is kifutóra állni. A legmesszebb Dél-Korába jutottam, de másfél év után rá kellett jönnöm, hogy ez nem az én hivatásom. Jelenleg ez számomra már csak hobbi, viszont amire büszke vagyok, hogy három éve Náray Tamás divattervező modelljei közé tartozom. Emellett pedig olyan pécsi tervezőknek dolgozgatok, mint Frank Adél, a Whitewedding, Sea Bikini és a Crystal.

„Olyan ember vagyok, aki nagyon ragaszkodik a családjához, és mivel ők Pécsett élnek, nem akartam máshol lenni. A vőlegényemmel pedig itt tervezzük a jövőnket, már lakást is vettünk, nemsokára pedig esküvő.”

Luca kapott már ajánlatot egy világhírű kozmetikai cégtől is, de mivel el kellett volna hagynia a várost, nemet mondott Fotó: Németh Kriszta

– Most a sminkelésből élsz. Pécsett ekkora kereslet van rá?

– Rengetegen kérdezik tőlem, hogy mit is csinálok pontosan, ha épp nem egy menyasszonyt sminkelek. De szerencsére meg tudom mutatni a naptáramat, hogy tele van. Pécsett is rengeteg a fotózás, a tévés produkció, ahová hívnak. Amire a legbüszkébb vagyok, hogy reklámfilmeknél, kampányfotózásokon és az Elle Fashion Weeken is sminkelhettem, és több mint egy éve az M5 egyik műsorának is a sminkese vagyok. Ez mind hatalmas élmény, amellett, hogy a munkám része.

Luca sminkjét könnyen meg lehet ismerni a természetességről. Szerinte ugyanis a sminknek önbizalmat kell adnia, nem pedig plusz rétegeket fotó:Mester Luca

– Szerinted leszel valaha közgazdász?

– Sok vendégem kérdezi ezt, de mindenkinek csak azt mondom, hogy amíg képes vagyok hajnali ötkor simán felkelni egy vendéghez, aki sminket kér, és ettől még boldog is vagyok, akkor a válaszom: nem, nem leszek közgazdász. Nagyon jól érzem magam a bőrömben így is. És másnak is azt tanácsolom, hogy merjen nekivágni!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek