EUR: 326,00 Ft
CHF: 294,36 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Aktuális

Közkinccsé váltak szlovén műtárgyak

Közkinccsé vált a szlovén ipar egykori zászlóshajójának, a csődbement Mura ruhagyárnak a műgyűjteménye, amelynek darabjai ma galériában és közparkokban láthatók Muraszombaton.

A textilipari óriásvállalat, amely Szlovénia büszkesége volt a jugoszláv időkben és az Európai Unió legnagyobb ruhagyára 2009-es tönkremenéséig, fénykorában a művészetek jelentős pártolója volt. Az 1980-as években a muraszombati vállalat gyárépületeinek környékét a kor legjelentősebb szlovén szo

brászművészeinek megrendelésre készült alkotásai díszítették, emellett festményeket is vásárolt a ruhagyár.

A csődbement ruhagyár műkincseit kormányzati és állami segítséggel a muraszombati Muravidéki Múzeum és a Muraszombati Galéria vásárolta meg. Tíz festmény a galéria állandó kiállásának része lett, a szobrok pedig a Kovács István nemzeti hősről elnevezett utca lakóépületeinek modernista környezetében találtak új otthonra vasárnap.

Kapcsolódó Cikkek

 • Folyamatosan csökken a munkanélküliség

  Folyamatosan csökken a munkanélküliség

  Az utóbbi hónapokban folytatódik az a tendencia, miszerint hónapról hónapra egy-egy tized százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta – közölte Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

 • Sorosék Brüsszelben támadják a Fideszt

  Sorosék Brüsszelben támadják a Fideszt

  Soros György mintegy 200 európai lobbiszervezete levélben fordult az Európai Néppárthoz azért, hogy megakadályozza a fideszes Hidvéghi Balázs megválasztását az egyik bizottság alelnöki posztjára, és megvétózzon más fideszes jelölteket is.

 • 1,6 milliárdos fejlesztés a mentőknél

  1,6 milliárdos fejlesztés a mentőknél

  Soha nem történt ekkora fejlesztés a mentőszolgálat történetében, miután az Országos Mentőszolgálat kormányzati forrásból 1,6 milliárd forintért vásárolhatott új eszközöket.

 • Újjászületik a Blaha Lujza tér

  Újjászületik a Blaha Lujza tér

  A tervek szerint 2021 végére újulhat meg a Blaha Lujza tér, több mint négymilliárd forintos fővárosi és kormányzati forrásból.