EUR: 352,64 Ft
CHF: 331,41 Ft
2020. július 06., hétfő
Csaba

Egyéb XIII.kerület

Kubala László park a XIII. kerületben

Kubala László futball-legendáról közparkot neveztek el Angyalföldön, közel a Vasas Sport Clubhoz, amelynek színeiben egykor szintén játszott a zseniális sportoló. A parkban közösen állított emlékkövet Kubala Lászlónak a kerületi és a fővárosi önkormányzat.

Tarlós István főpolgármester, Pau Vilanova, az FC Barcelona igazgatótanácsának tagja, Carlos Kubala, Kubala László fia és Tóth József polgármester az ünnepélyes alapkőletételén (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Kubala László 1927. június 10-én született, Budapesten. Világrekorder, hiszen máig ő az egyetlen, aki a – a FIFA által elismerten – három ország nemzeti csapatának mezét is magára öltötte. A csehszlovák válogatottban hétszer, a magyarban háromszor, a spanyolban tizenkilencszer játszott. Az FC Barcelona színeiben 349 mérkőzésen 270 gólt rúgott. 1961 után edzőként ténykedett. A spanyol válogatottat 11 évig vezette. Mielőtt Barcelona bálványává vált volna, 49 bajnoki meccsen szerepelt az FTC-ben, és 20 első osztályú találkozón a Vasasban. A Barcelona 1999-ben ünnepelte századik évfordulóját. Kubalát akkor a XX. század legjobb Barca-futballistájává választották. A spanyol kormány a sport nagykeresztjét adományozta neki.


A park a Vasas Sport Club Fáy utcai sporttelepe mögött, a Tahi utca és a Rákos-patak közötti területen található. (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Az angyalföldi Kubala László park felavatása jelentős eseménye annak a rendezvénysorozatnak, amelynek keretében Barcelonában és Budapesten is megemlékeztek Kubala Lászlóról, aki június 10-én lett volna 90 esztendős. Az avatóünnepségen jelen volt Tarlós István főpolgármester, Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Kubala László két fia – Carlos Kubala és Ladislao Kubala –, valamint az FC Barcelona vezető képviselői, illetve Szekeres Tamás, a Vasas Kubala Akadémia ügyvezető igazgatója, Markovits László, a Vasas SC elnöke, Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja.
A polgármester ünnepi beszédéből az is kiderült: a szegény családból indult, világhírűvé lett labdarúgó egész életében hű maradt a szolidaritás eszméjéhez, amelyet még gyerekkorából hozott magával. Kubala László, aki a maga hivatásában mindig újabb megoldásokat keresett, folyamatosan fejlesztette tudását, s már a maga korában megvalósította a ma népszerű, élethosszig tartó tanulás gyakorlatát. A polgármester arra is kitért beszédében, hogy a Kubala Lászlóról elnevezett parkot – részben a labdarúgó emléke előtti tisztelet és megbecsülés jeleként – másfél éven belül minőségi közterületté alakítják. A Fővárosi Önkormányzat közreműködésével építenek ki reprezentatív zöldterületet, futósávot, kerékpárutat, kültéri fitneszpályát, korszerű sétautakat, játszóteret.
A most átadott Kupala park tervezett köztéri felújítását 350 millió forintból valósítja meg az önkormányzat, amely összegből 100 milliót biztosít a Fővárosi Önkormányzat, a XIII. kerület pedig 250 millió forinttal veszi ki részét a finanszírozásból.

Kapcsolódó Cikkek