EUR: 325,73 Ft
CHF: 295,86 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Belföld

Külföldre utazik? Hasznos tanácsok oltásokról

Megdöbbentő, de még az Európán belül utazóknak is hasznos lehet néhány olyan oltás, amire igazából senki, vagy csak kevesek gondolnak. A Lokálnak nyilatkozó családorvos egy szomorú történetet is megosztott velünk egy luxus hajóúton résztvevő magyar férfi megbetegedéséről.

Tombol a nyár, az emberek többsége ilyenkor indul el rövidebb-hosszabb vakációjára. Manapság, köszönhetően egyebek mellett a fapados légitársaságoknak, kevés pénzből is eljuthatunk Brüsszelbe, Londonba, Madridba, vagy egyéb európai célpontokra.


A vastagabb pénztárcával rendelkezők sokszor valami távolabbi nyaralóhelyet választanak. A magyarok körében töretlen a népszerűsége az USA-nak, de Dominika, Kuba, vagy éppen egy afrikai szafari túra is kelendő az utazási irodáknál. Igen ám, de milyen országokban kötelező és hol ajánlott az oltás?

–  Külföldi utazás előtt legalább két hónappal érdeklődhetünk már valamelyik oltóközpontban, a legismertebb talán a Budapesten található Országos Epidemiológiai Központ, hogy milyen kötelező és ajánlott oltásokra van szükségünk – mondta a Lokálnak dr. Bense Tamás. A családorvos hozzátette: a korai időpontra azért van szükség, mert az oltóanyagok hatása 2-3 hét után jelentkezik és van olyan, amiből ismétlésre is szükség van.


dr. Bense Tamás családorvos
Forrás: www.drbense.hu

– Mielőtt útra kelünk, javasolt egy orvosi szűrővizsgálat, sőt célszerű egy fogorvost is felkeresnünk, ugyanis néhány országban nemcsak drága a kezelés, de akár az AIDS, vagy a vérrel terjedő Hepatitis B is elkapható a fogorvosi kezelés alkalmával. A betegség egy nagyon hosszú lappangási idejű fertőző májgyulladás – fogalmazott a családorvos,  aki hangsúlyozta, hogy az Európába utazók számára nincs kötelező védőoltás, ám a Hepatitis A, illetve a Hepatitis B mindenképpen ajánlott.

Előbbi élelmiszerekkel, míg utóbbi vérrel és váladékkal terjed.

– Sokan csak legyintenek minderre, ám tanulságul szolgálhat az egyik férfi betegem, aki egy luxushajóval járt a Karib-szigeteken és csak a hajón felszolgált élelmiszerekből fogyasztott, mégis Hepatitis A fertőzést kapott – magyarázza dr. Bense Tamás, aki az egyéb földrészekre utazóknak is hasznos tanácsokkal szolgál.

Nem kell félni az oltástól
Fotó: Profimedia, Alamy

– Az USA-ba utazóknak igazolniuk kell a meglévő oltásokat, ám akad olyan ország is, ahol a vérből vett mintával kell bizonyítani a megfelelő védettséget – mondja a családorvos, aki néhány oltásra is kitért.

Manapság egyre népszerűbbek az egzotikus kerékpár – illetve motoros túrák, és a vadászatok is. Akik ilyesmire vállalkoznak, az orvos tanácsai szerint feltétlenül oltassák be magukat veszettség ellen, ugyanis több országban a kóbor kutyák gyakran megtámadják a kerekező turistákat.

Az Afrikába készülők számára nagyon ajánlott a sárgaláz elleni oltás, amely nem minden országban kötelező a földrészen. Viszont azokban az országokban, ahol a veszély fennáll, a határon ellenőrzik az oltás meglétét és ha valaki elmulasztja azt, vissza is fordítják.

– Mindenképpen szót kell ejtenünk a csapvíz fogyasztásáról is. Bár ezt nem ellenőrzik, rossz minőségű víztől bárki megfertőződhet – hívja fel a figyelmet a családorvos, aki a déli országokban, így egyebek mellett Horvátországban, Görögországban, vagy Olaszország déli részén semmiképpen nem tanácsolja a csapvíz fogyasztását.

A háziorvos szerint nemcsak a vízzel kell elővigyázatosnak lenni, hanem az utcai élelmiszerekkel is.

– Gyümölcsöt csak olyat szabad fogyasztani, amit meg lehet hámozni. Csak jól átsütött ételekből vásároljunk, és jégkockát sehol ne kérjünk az italunkba – figyelmeztet a családorvos.

A többség nem is gondol arra, hogy egy németországi, vagy erdélyi túra is veszélyeket hordozhat magában.

– Olaszországban, Németországban vagy éppen Romániában nincs olyan szigorú oltási rend, mind Magyarországon.  Ez pedig többek között a kanyarós megbetegedések miatt lehet figyelmeztető – mondja dr. Bense Tamás, aki néhány korcsoport veszélyeztetettségére is kitért. Ezek szerint az 1965 előtt születettek 100 százalékban fertőződtek, így nincs mitől tartaniuk. Szintén teljes védettséget élveznek a 2011 után születettek, akik már két oltást kaptak. A köztes időben születettek azonban nem árt, ha konzultálnak valamelyik oltóközpont orvosával.

– 1969-től már van Magyarországon kanyaró elleni oltás, ám az első tíz évben a hatóanyag elég bizonytalan volt. 1973-ban, majd 1981-ben és 1989-ben is volt hazánkban kanyaró járvány, amikor sokan megfertőződtek, ám nem mindenki, így nem árt az odafigyelés – fogalmaz a családorvos, aki az oltásokon kívül még valamire felhívja a figyelmet.

– Az egzotikus országok némelyikében, illetve az egyenlítő környékén a malária betegíthet meg, amelyre nincs védőoltás, ám az oltási központokban erre is adnak megfelelő gyógyszereket. És végül még szót kell ejteni a Közép-Kelet Európában a kullancsok által terjesztett agyhártya gyulladásról, amely ellen szintén kérhető oltás.

Kapcsolódó Cikkek