2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Békéscsaba

Különleges kerámiaedényre bukkantak a régészek

Az M44-es gyorsforgalmi út nyomvonalán végzett régészeti feltárásokban a Munkácsy Mihály Múzeum régészei is részt vettek, ráadásul jelentős mennyiségű leletanyagot találtak.

Az eddigi legérdekesebb darab, egy kerámiaedény ebben a hónapban került elő Csabacsűd határában. Az előzetes feltételezések szerint a késő bronzkor legvégére, a kora vaskor legelejére datálható a lelet. A kerámia érdekessége, hogy meglepően ép állapotban, egy darabban, viszont fejjel lefelé került elő. Ennyire épen maradt kerámiát nagyon ritkán találnak a régészek, emellett a helyzete is egyedülálló, a múzeum egyetlen régésze sem találkozott korábban hasonlóval – tudtuk meg Nagy Balázs régésztől.


Maga a kerámia egy nagyjából 60 centiméter magas és 50 centiméter széles hombár, vagyis gabonatároló edény lehetett egykor. Ez az edényforma az első Kárpát-medencei földművelőkkel, a Körös-kultúrával jelent meg 8000 évvel ezelőtt. Maga a kerámiaégetés fontos szerepet játszott a földművelés elterjedésében, hiszen hatékonyabbá tette a kenyérgabona és a következő évre szánt vetőmagok tárolását.

Ezek jelentőségét mutatja, hogy a hombárokat gyakran védelmező, „isteni” motívumokkal látták el, maguk is tisztelet tárgyát képezték, hiszen az életet magát jelentették és jelképezték. Ezen a kerámián is található díszítés, bár nem annyira kidolgozott, hogy a funkciójából messzemenő következtetéseket lehessen levonni. Egy benyomkodott hullámvonal és bütyökdíszítés is van az edényen, ezek lehetséges funkcióit még vizsgálják a szakemberek.


Mivel ez az edény kisebb, mint az eddig megismert hombárok, a régészek azt is elképzelhetőnek tartják, hogy nem a klasszikus gabonatárolási funkciót látta el, hanem valójában másra használták. De ezt is csak a jövőbeni vizsgálatok tudják esetleg eldönteni.

Az edény anyaga is komoly feladatot ad a múzeum restaurátorainak, mert egy gyengén átégetett kerámiáról van szó, ami rendkívül sérülékeny. Többek között ezért is csoda, hogy ilyen állapotban megmaradt a földben.

A kerámia jelenleg a múzeumban van, és a restaurátorok dolgoznak rajta, ami a sérülékenysége miatt igen nehéz munka. Utána várhatóan egy kiállítás részeként a nagyközönség is megtekintheti a többi megtalált lelettel együtt. Ez a hombár lehetővé teszi a szakembereknek, hogy teljes egészében megmutathassák az érdeklődőknek egy ilyen edény alakját és méretét, hiszen eddig csak töredékek álltak rendelkezésre. Természetesen számos kutatás is épül még rá, hiszen ki kell deríteni például, hogy miért volt fejjel lefelé.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.