2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Békéscsaba

Különleges kerámiaedényre bukkantak a régészek

Az M44-es gyorsforgalmi út nyomvonalán végzett régészeti feltárásokban a Munkácsy Mihály Múzeum régészei is részt vettek, ráadásul jelentős mennyiségű leletanyagot találtak.

Az eddigi legérdekesebb darab, egy kerámiaedény ebben a hónapban került elő Csabacsűd határában. Az előzetes feltételezések szerint a késő bronzkor legvégére, a kora vaskor legelejére datálható a lelet. A kerámia érdekessége, hogy meglepően ép állapotban, egy darabban, viszont fejjel lefelé került elő. Ennyire épen maradt kerámiát nagyon ritkán találnak a régészek, emellett a helyzete is egyedülálló, a múzeum egyetlen régésze sem találkozott korábban hasonlóval – tudtuk meg Nagy Balázs régésztől.


Maga a kerámia egy nagyjából 60 centiméter magas és 50 centiméter széles hombár, vagyis gabonatároló edény lehetett egykor. Ez az edényforma az első Kárpát-medencei földművelőkkel, a Körös-kultúrával jelent meg 8000 évvel ezelőtt. Maga a kerámiaégetés fontos szerepet játszott a földművelés elterjedésében, hiszen hatékonyabbá tette a kenyérgabona és a következő évre szánt vetőmagok tárolását.

Ezek jelentőségét mutatja, hogy a hombárokat gyakran védelmező, „isteni” motívumokkal látták el, maguk is tisztelet tárgyát képezték, hiszen az életet magát jelentették és jelképezték. Ezen a kerámián is található díszítés, bár nem annyira kidolgozott, hogy a funkciójából messzemenő következtetéseket lehessen levonni. Egy benyomkodott hullámvonal és bütyökdíszítés is van az edényen, ezek lehetséges funkcióit még vizsgálják a szakemberek.


Mivel ez az edény kisebb, mint az eddig megismert hombárok, a régészek azt is elképzelhetőnek tartják, hogy nem a klasszikus gabonatárolási funkciót látta el, hanem valójában másra használták. De ezt is csak a jövőbeni vizsgálatok tudják esetleg eldönteni.

Az edény anyaga is komoly feladatot ad a múzeum restaurátorainak, mert egy gyengén átégetett kerámiáról van szó, ami rendkívül sérülékeny. Többek között ezért is csoda, hogy ilyen állapotban megmaradt a földben.

A kerámia jelenleg a múzeumban van, és a restaurátorok dolgoznak rajta, ami a sérülékenysége miatt igen nehéz munka. Utána várhatóan egy kiállítás részeként a nagyközönség is megtekintheti a többi megtalált lelettel együtt. Ez a hombár lehetővé teszi a szakembereknek, hogy teljes egészében megmutathassák az érdeklődőknek egy ilyen edény alakját és méretét, hiszen eddig csak töredékek álltak rendelkezésre. Természetesen számos kutatás is épül még rá, hiszen ki kell deríteni például, hogy miért volt fejjel lefelé.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.