EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Belföld

Lázár: Kerüljünk a 10 legbiztonságosabb ország közé

Orbán Viktor miniszterelnök azt az elvárást fogalmazta meg a kormány tagjainak, hogy Magyarország kerüljön a világ 10 legbiztonságosabb országa közé – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető idézte azt a friss felmérést, amely szerint a vizsgált 163 országból Magyarország ma a 15. a biztonságot illetően, amit nagy sikerként értékelt.


Lázár János szerint a következő egy évben az európai határok megvédése lesz a legfontosabb feladat.

A miniszter a határok védelmének megerősítése mellett szorgalmazta azt is, hogy az Európába tartó embereket már Líbiánál szűrjék meg. Ha ugyanis Afrika irányából folytatódik az ilyen ütemű bevándorlás, az érdemben fogja befolyásolni Európa biztonságát – hívta fel a figyelmet.


A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) őszi kormányzati értékelésekor szóba kell hozni azt is, hogyan lehet növelni a támogatást használt lakások vásárlása esetében – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 300 ezer eladó használt lakás van az országban, ezek fele beköltözhető állapotban van.
Jelezte azt is, hogy az elmúlt másfél évben 50 ezer új lakás épült.
A tárcavezető elmondta, hogy széles körű egyeztetéseket folytatnak arról, hogy hogyan tudnának segíteni az 570 ezer panellakásban élő mintegy egymillió embernek.
Kitért arra is, hogy a kiemelkedő májusi ipari termelési adatoknak, a kiskereskedelmi forgalom bővülésének és a 4,4 százalék alá szorított munkanélküliségnek köszönhetően a konjunktúra várakozások is pozitívak.

Több nagy vasúti beruházást is jóváhagyott a kormány – közölte Lázár János.

Elmondta, 2021-22-re megújulhat a Százhalombatta-Pusztaszabolcs és a Budapest-Rákos-Hatvan közötti vasútvonal is.
Emellett döntöttek Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Szeged és Szabadka vasúti összeköttetésének fejlesztéséről. Ennek részeként a tervek szerint gyorsvasúttal kötik össze Szegedet és Szabadkát, korszerűsítik a Békéscsaba és Szeged közötti vasúti pályát, Szeged és Hódmezővásárhely között pedig villamosvasutat építenek – tájékoztatott Lázár János.

Kapcsolódó Cikkek