EUR: 323,49 Ft
CHF: 291,31 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Szolnok

Lenyűgöző fotók készültek a csillagvizsgálóban

A TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló Kopernikusz-körének tagjai ismét lélegzetelállító fotókat készítettek a szolnoki égboltról. Ezen a Szabó Szabolcs Zsolt által készített képen a Hattyú – más néven Cygnus – csillagkép egy részlete látható, amelyen a csaknem 25 ezer csillag mellett megfigyelhető a Sadr-régió: ez a csillagkép központi régiója, amely körülbelül 2 ezer fényév távolságra található a Földtől.

Észrevehetjük a képen a Fátyol-ködöt is. Ez egy körülbelül 30-40 ezer évvel ezelőtti szupernóva-kitörés maradványa, a kép alsó szélén pedig egy kis nyílt halmaz is megmutatkozik. A nyílt halmaz a csillagok olyan csoportja, amely egy közös csillagközi gázfelhőből alakult ki, tagjai pedig még mindig laza gravitációs kapcsolatban állnak egymással. Ezen túl megfigyelhetünk több HII-es régiót is, amelyek olyan, gázból és plazmából álló, gerjesztett hidrogénfelhők, amelyek belsejében csillagképződés zajlik.


A kép bal felső sarkában tanulmányozhatjuk az úgynevezett NGC 7000-t, ismertebb nevén az Észak-Amerika-ködöt, amely onnan kapta a nevét, hogy alakja hasonlít az észak-amerikai kontinensére; könnyedén felismerhetjük benne a Floridai-félszigetet és a Mexikói-öböl térségét. Ezen az óriási gázködön kívül az NGC 6888 is felfedezhető a fotón, amely szintén egy szupernóva a Hattyú csillagképben.

Csillagvárosunk a csillagvizsgálóból
Fotó: Szabó Szabolcs Zsolt

További lebilincselő felvételek találhatók a csillagvizsgáló Facebook-oldalán.

Fotó: Szabó Szabolcs Zsolt

Kapcsolódó Cikkek