2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Külföld

Lerombolják Ázsia egyik ikonikus épületét

Lerombolják Phnompen egyik ikonikus építményét, a Fehér Épületnek nevezett lakókomplexumot, az új khmer építészet egykori remekművét, a szociálislakás-építés egyik első délkelet-ázsiai modelljét, a népirtó Pol Pot-rezsimet túlélő művészek hajdani otthonát.

A Bassac-folyó mentén 450 méter hosszan elnyúló négyszintes lakókomplexumot 1963-ban emelték Lu Ban Hap kambodzsai építész és Vladimir Bodiansky orosz származású francia mérnök tervei alapján az akkor uralkodó posztkoloniális építészeti stílusban, az 1950-60-as években modern stílusban megújuló khmer építészet egyik kiemelkedő példájaként.


A 468-lakásos Fehér Épület az 1975-ben hatalomra került vörös khmerek rémuralma idején elnéptelenedett, az 1979-es felszabadulás után az értelmiségellenes népirtást túlélő, nincstelenné vált művészek találtak benne otthonra. Az 1980-as években az épület második fénykorát élte a kambodzsai művészvilág központjaként.

Újabb fordulatot hozott a kambodzsai főváros egyik legjellegzetesebb épületének sorsában a rendszerváltozás az 1990-es években, amikor egyre többen költöztek Phnompenbe, a művészek pedig kezdték elhagyni a Fehér Épületet. A lakókomplexum pusztulásnak indult, környéke a prostitúció és a drogüzlet központja lett, idővel komoly szerkezeti repedések is keletkeztek az épületen.

A hatóságok 2014-ben a lebontás mellett döntöttek, és miután sikerült megállapodni a lakókkal annyi kártérítésről, amennyiből új otthont vásárolhattak maguknak a város külső negyedeiben, július közepére az utolsó lakó is elköltözött, a bontást hétfőn kezdték meg.

Az új khmer építészet egykori büszkesége helyén egy 21-emeletes többfunkciós toronyházat húz fel egy japán cég.

Kapcsolódó Cikkek