2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb

Lisa első nőként hajózta körbe egyedül az Antarktiszt

Első nőként 104 nap alatt körbehajózta az Antarktiszt az ausztrál Lisa Blair.

A 32 éves nő kedd kora este érkezett meg az Ausztrália délnyugati részén lévő Albanyba, ahonnan januárban indult útnak.


“Voltak olyan idők, amikor a nagyon kegyetlen körülmények vagy a zord hideg miatt kétségbe vontam, hogy normális vagyok-e, de volt sok fantasztikus pillanat is, például amikor a napfelkeltéket láthattam. Hihetetlen élmény volt meglovagolni a hullámokat az óceánon” – mondta Blair megérkezése után.

Az utazással a klímaváltozás fokozódó veszélyeire akarta ráirányítani a figyelmet. A hajó tervezője, Robert Hick a Climate Change Now (Klímaváltozás most) nevet adta a vízi járműnek, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és pénzt gyűjtsön a klímaváltozás megfékezésére irányuló erőfeszítésekre.

Az eredeti tervek szerint Blair meg akarta dönteni Fjodor Konjukov 2008-as rekordját. Konjukov egyedül, megállás és mindenfajta segítség nélkül 102 nap alatt hajózta körbe az Antarktiszt. Blair hajójának árboca azonban az út felénél eltört, ezért a hajósnak nyolc hetet a dél-afrikai Cape Townban kellett tölteni, amíg megjavították járművét.

Blair a harmadik ember, aki valaha teljesítette ezt az útvonalat. Az ausztráliai Leeuwin-fok, a dél-amerikai Horn-fok és a dél-afrikai Tű-fok (Agulhas-fok) körüli vizeken kellett átküzdenie magát, amelyeket a világ legveszélyesebb víztömegei közé sorolnak.

Ilyen zord környezeti feltételek között egy acélból készült hajó ugyan biztonságosabb lett volna, ám ahhoz, hogy Blair meg tudja dönteni az Antarktisz körülhajózásának 102 napos rekordját, egy üveggyapotból készült vitorlással vágott neki a csaknem 3000 kilométeres távnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.