2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Nagykanizsa

Lubics Szilvia: a Halál-völgy kipipálva

Lubics Szilvia kanizsai ultrafutó teljesítette a világ egyik legkeményebb, extrém nehézségű futóversenyét, s 36:09.12 órás időeredménnyel negyedik lett a 217 kilométeres Badwateren a nők között. Ő a második magyar nő, aki itt célba ért.

A Badwater Ultramaraton Kalifornia államban, a Death Valley (magyarul Halál-völgy) Nemzeti Parkban található Badwater medencéből, 85 méteres tengerszint alatti magasságból indul, és 2530 méteren, a Mt. Whitney csúcs lábánál ér véget. Összesen 4450 méteres szintemelkedés van a távban, a legnagyobb nehézséget azonban a szinte elviselhetetlen, napközbeni 45–50 fokos meleg jelenti. Nem is indulhat bárki, a 100 fős mezőny tagjait a szervezők választják ki a jelentkezők addigi eredményei és egy motivációs teszt alapján.


Előkészületek. A víz – és a jég – az életet jelentette a verseny során (Fotó: Facebook/Lubics Szilvia)

A verseny három hullámban indult, a kanizsai ultrafutó az utolsóban rajtolt, a célja az volt, hogy a 48 órás szintidőn belül teljesítse a 217 kilométert. Lubics Szilvia korábban honlapján azt írta: Kónya Ákos (aki háromszor is 2. lett ezen a versenyen), valamint Vajda Zoltán (aki tavaly a 18. helyen ért célba) sokat segített neki a felkészülésben. Utóbbi volt a kanizsai futó egyik frissítőembere, rajta kívül az unokatestvére, Sarkadi Zoltán, Simonyi Balázs és a férje, György alkotta a csapatot, amelynek elsősorban az volt a feladata, hogy a hatalmas hőségben jegelje, frissítse a versenyzőt.

Lubics Szilvia szenzációs futását rajongói, szurkolói a viadal honlapján és csapatának Facebook-bejegyzéseiből követhették nyomon. A start után nem sokkal a team ezt posztolta: „Elrajtoltunk. Szilvi 3 órája fut, egyelőre minden rendben. 40 fok, enyhe szél. 2 mérföldenként jegeljük, frissítjük.” Egy későbbi bejegyzésből kiderült, Szilvi a 115 kilométeres pontig nagyon jól haladt, az utána következő hosszú emelkedő és a hőség azonban teljesen kikészítette, többször is meg kellett állnia pihenni.


De a kanizsai ultrafutó nem adta fel, s végül bőven szintidőn belül, a nők közül negyedikként, alig több mint 36 óra alatt legyőzte a Badwatert. Amikor visszaért a szállására, ezt írta szurkolóinak: „… csodás helyszínen, meglehetősen extrém kihívás volt a Badwater számomra, amire nemhiába volt a felkészülés is szokatlanul nehéz, s még így is csak nagy küzdelmek után tudtam végigérni a pályán. Az meglepetésként ért, hogy 4. lettem, a verseny alatt a sorrendről semmilyen információnk nem volt. Egy »kicsit« elfáradtam, de pár órával a verseny után már azt tudom mondani: megérte. Köszönöm a csapatom fáradhatatlan segítségét, nélkülük valószínűleg már az első órában felperzselt volna a hőség.”

A Badwatert teljesítők jutalma egy díszes övcsat, amelyről Lubics Szilvia azt mondta: ruházati kiegészítőre még soha nem vágyott annyira, mint erre. Regenerációja egyébként jól halad, a futás után két nappal már csapatával kirándult is a nemzeti parkban – de az ultrafutónak a látnivalóknál a lehető legközelebb kellett kiszállnia az autóból, mert még csak sántikálni tudott. De bejegyzésében azt ígérte: egy-két nap, és biztos, hogy újra fut…

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.