EUR: 322,97 Ft
CHF: 279,49 Ft
2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb Nagykanizsa

Lubics Szilvia: a Halál-völgy kipipálva

Lubics Szilvia kanizsai ultrafutó teljesítette a világ egyik legkeményebb, extrém nehézségű futóversenyét, s 36:09.12 órás időeredménnyel negyedik lett a 217 kilométeres Badwateren a nők között. Ő a második magyar nő, aki itt célba ért.

A Badwater Ultramaraton Kalifornia államban, a Death Valley (magyarul Halál-völgy) Nemzeti Parkban található Badwater medencéből, 85 méteres tengerszint alatti magasságból indul, és 2530 méteren, a Mt. Whitney csúcs lábánál ér véget. Összesen 4450 méteres szintemelkedés van a távban, a legnagyobb nehézséget azonban a szinte elviselhetetlen, napközbeni 45–50 fokos meleg jelenti. Nem is indulhat bárki, a 100 fős mezőny tagjait a szervezők választják ki a jelentkezők addigi eredményei és egy motivációs teszt alapján.


Előkészületek. A víz – és a jég – az életet jelentette a verseny során (Fotó: Facebook/Lubics Szilvia)

A verseny három hullámban indult, a kanizsai ultrafutó az utolsóban rajtolt, a célja az volt, hogy a 48 órás szintidőn belül teljesítse a 217 kilométert. Lubics Szilvia korábban honlapján azt írta: Kónya Ákos (aki háromszor is 2. lett ezen a versenyen), valamint Vajda Zoltán (aki tavaly a 18. helyen ért célba) sokat segített neki a felkészülésben. Utóbbi volt a kanizsai futó egyik frissítőembere, rajta kívül az unokatestvére, Sarkadi Zoltán, Simonyi Balázs és a férje, György alkotta a csapatot, amelynek elsősorban az volt a feladata, hogy a hatalmas hőségben jegelje, frissítse a versenyzőt.

Lubics Szilvia szenzációs futását rajongói, szurkolói a viadal honlapján és csapatának Facebook-bejegyzéseiből követhették nyomon. A start után nem sokkal a team ezt posztolta: „Elrajtoltunk. Szilvi 3 órája fut, egyelőre minden rendben. 40 fok, enyhe szél. 2 mérföldenként jegeljük, frissítjük.” Egy későbbi bejegyzésből kiderült, Szilvi a 115 kilométeres pontig nagyon jól haladt, az utána következő hosszú emelkedő és a hőség azonban teljesen kikészítette, többször is meg kellett állnia pihenni.


De a kanizsai ultrafutó nem adta fel, s végül bőven szintidőn belül, a nők közül negyedikként, alig több mint 36 óra alatt legyőzte a Badwatert. Amikor visszaért a szállására, ezt írta szurkolóinak: „… csodás helyszínen, meglehetősen extrém kihívás volt a Badwater számomra, amire nemhiába volt a felkészülés is szokatlanul nehéz, s még így is csak nagy küzdelmek után tudtam végigérni a pályán. Az meglepetésként ért, hogy 4. lettem, a verseny alatt a sorrendről semmilyen információnk nem volt. Egy »kicsit« elfáradtam, de pár órával a verseny után már azt tudom mondani: megérte. Köszönöm a csapatom fáradhatatlan segítségét, nélkülük valószínűleg már az első órában felperzselt volna a hőség.”

A Badwatert teljesítők jutalma egy díszes övcsat, amelyről Lubics Szilvia azt mondta: ruházati kiegészítőre még soha nem vágyott annyira, mint erre. Regenerációja egyébként jól halad, a futás után két nappal már csapatával kirándult is a nemzeti parkban – de az ultrafutónak a látnivalóknál a lehető legközelebb kellett kiszállnia az autóból, mert még csak sántikálni tudott. De bejegyzésében azt ígérte: egy-két nap, és biztos, hogy újra fut…

Kapcsolódó Cikkek

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.