2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Egyéb Szekszárd

Maguk akarták orvoshoz vinni

Ítélet született a szülők ellen kiskorú veszélyeztetése ügyében: felfüggesztett börtönt kapott az édesanya és az édesapa is.

A Szekszárdi Járásbíróság a gyermeke egészségét veszélyeztető édesanyát jogerősen 10 hónap, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett börtönre, míg az édesapát szintén jogerősen 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönre ítélte kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt. A bíróság azonban mindkét vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól – adta hírül a szekszarditorvenyszek.birosag.hu.


Az ítélet szerint a vádlott szülők legkisebb, 10 hónapos gyermeke 2016. július 17-én hasi panaszok miatt rosszul lett, ezért a szülők a kisfiút a tolnai orvosi ügyeletről az ügyeletes orvos utasítására a szekszárdi kórház gyermekosztályára vitték, ahol megállapították, hogy a kisgyermeket további ellátás céljából a pécsi gyermekklinikára kell átszállítani, mert ellátását a hétvége miatt a szekszárdi kórházban nem tudják megoldani.

A kezelőorvos közölte a szülőkkel, hogy a gyermeket csak mentő szállíthatja Pécsre, mert a betegség esetlegesen akut állapotot is kiválthat, amely csak azonnali orvosi kezeléssel szüntethető meg, ennek elmaradása esetén akár a kisfiú élete is veszélybe kerülhet. A szülők azonban az átszállítást maguk akarták megoldani, ezért az orvosi tiltás ellenére magukhoz vették a kisgyermeket és távoztak vele a kórházból.


A kezelőorvos azonnal értesítette a rendőröket, akik a lakóhelyükön megtalálták a vádlottakat és a kisgyermeket, akik éppen a kisfiú holmijait pakolták össze, amelyeket magukkal akartak vinni a pécsi klinikára. A gyermeket végül a rendőri intézkedés segítségével a lakóhelyükről mentővel szállították a pécsi gyermekklinikára, ahol a kisgyermeket bélbetüremkedés miatt még aznap megműtötték.

A bélbetüremkedés súlyos betegség, melynek kezelését azonnal meg kell kezdeni. A beteg gyermek állapota a kórházi felvétel idején még nem volt életveszélyes, de a betegség további kimenetele gyógykezelés nélkül életveszélyes állapot kialakulásához is vezethetett volna.

A bíróság a szülőpárt kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt marasztalta el, mert gondozási kötelezettségük súlyos megszegésével a kiskorú gyermek testi épségét veszélynek tették ki.

A vádlottak védekezése szerint a gyermeket azért akarták saját gépjárművel maguk átszállítani a klinikára, mert az ügyeletes orvos többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elvégezni a gyermek vénabiztosítását és elkezdeni az infúziós kezelését, ezért elvesztették bizalmukat az orvossal szemben, és nem vették tudomásul, hogy a kisfiú orvosi ellátás nélkül akár életveszélyes állapotba is kerülhetett volna.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a szülők rendezett családi körülményeit és azon vádlotti szándékot, hogy a gyermeket nem a klinikai kezelés alól akarták kivonni, hanem maguk kívánták oda beszállítani, amit az bizonyított, hogy a rendőrök kiérkezésekor éppen a klinikára indultak volna.

Az orvos jobban tudja, mit kell tenni, ha beteg a gyermek
fotó: Fazekas Zoltán

Kapcsolódó Cikkek