2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Szekszárd

Maguk akarták orvoshoz vinni

Ítélet született a szülők ellen kiskorú veszélyeztetése ügyében: felfüggesztett börtönt kapott az édesanya és az édesapa is.

A Szekszárdi Járásbíróság a gyermeke egészségét veszélyeztető édesanyát jogerősen 10 hónap, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett börtönre, míg az édesapát szintén jogerősen 1 év 4 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönre ítélte kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt. A bíróság azonban mindkét vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól – adta hírül a szekszarditorvenyszek.birosag.hu.


Az ítélet szerint a vádlott szülők legkisebb, 10 hónapos gyermeke 2016. július 17-én hasi panaszok miatt rosszul lett, ezért a szülők a kisfiút a tolnai orvosi ügyeletről az ügyeletes orvos utasítására a szekszárdi kórház gyermekosztályára vitték, ahol megállapították, hogy a kisgyermeket további ellátás céljából a pécsi gyermekklinikára kell átszállítani, mert ellátását a hétvége miatt a szekszárdi kórházban nem tudják megoldani.

A kezelőorvos közölte a szülőkkel, hogy a gyermeket csak mentő szállíthatja Pécsre, mert a betegség esetlegesen akut állapotot is kiválthat, amely csak azonnali orvosi kezeléssel szüntethető meg, ennek elmaradása esetén akár a kisfiú élete is veszélybe kerülhet. A szülők azonban az átszállítást maguk akarták megoldani, ezért az orvosi tiltás ellenére magukhoz vették a kisgyermeket és távoztak vele a kórházból.


A kezelőorvos azonnal értesítette a rendőröket, akik a lakóhelyükön megtalálták a vádlottakat és a kisgyermeket, akik éppen a kisfiú holmijait pakolták össze, amelyeket magukkal akartak vinni a pécsi klinikára. A gyermeket végül a rendőri intézkedés segítségével a lakóhelyükről mentővel szállították a pécsi gyermekklinikára, ahol a kisgyermeket bélbetüremkedés miatt még aznap megműtötték.

A bélbetüremkedés súlyos betegség, melynek kezelését azonnal meg kell kezdeni. A beteg gyermek állapota a kórházi felvétel idején még nem volt életveszélyes, de a betegség további kimenetele gyógykezelés nélkül életveszélyes állapot kialakulásához is vezethetett volna.

A bíróság a szülőpárt kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt marasztalta el, mert gondozási kötelezettségük súlyos megszegésével a kiskorú gyermek testi épségét veszélynek tették ki.

A vádlottak védekezése szerint a gyermeket azért akarták saját gépjárművel maguk átszállítani a klinikára, mert az ügyeletes orvos többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elvégezni a gyermek vénabiztosítását és elkezdeni az infúziós kezelését, ezért elvesztették bizalmukat az orvossal szemben, és nem vették tudomásul, hogy a kisfiú orvosi ellátás nélkül akár életveszélyes állapotba is kerülhetett volna.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a szülők rendezett családi körülményeit és azon vádlotti szándékot, hogy a gyermeket nem a klinikai kezelés alól akarták kivonni, hanem maguk kívánták oda beszállítani, amit az bizonyított, hogy a rendőrök kiérkezésekor éppen a klinikára indultak volna.

Az orvos jobban tudja, mit kell tenni, ha beteg a gyermek
fotó: Fazekas Zoltán

Kapcsolódó Cikkek

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.

 • Sportkomplexumot avattak

  Sportkomplexumot avattak

  Műfüves labdarúgópályán, műanyag burkolattal ellátott kosárlabdapályán, rekortán futócsíkon és egy szabadtéri kondiparkban is sportolhatnak mostantól a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai.