EUR: 324,06 Ft
CHF: 290,53 Ft
2019. június 20., csütörtök
Rafael

Belföld

Magyarország nemet mond a betelepítésekre

A kormány támogatja a migránsokat “taxiztató” nem kormányzati szervezetek (NGO) szigorúbb szabályozását, de nemet mond az olyan elképzelésekre, amelyek szerint az olaszországi nyomást úgy kellene csökkenteni, hogy kötelező áthelyezéseket, betelepítéseket kényszerítenének a tagállamokra – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek.

Az államtitkár ismertette: az Európai Unió Tanácsának informális ülésén július 6-án, Tallinnban, a belügyi napon az általa vezetett magyar delegáció azt az álláspontot képviselte, hogy az olaszországi rendkívüli migrációs helyzetre való tekintettel Magyarország továbbra is a migráció megállítását és az EU határainak megvédését tartja elsődlegesnek.


Kontrát Károly elmondta, a belügyminiszterek üdvözölték azt az olasz kezdeményezést, hogy mielőbb érdemi és határozott lépések, intézkedések történjenek a tengeri akciókban résztvevő ngo-k kapcsán. Hangsúlyozta, hogy Magyarország az elsők között volt, aki felhívta a magyar és az európai közvélemény figyelmét arra, hogy az átláthatatlanul működő, külföldről pénzelt szervezeteknek komoly szerepük és felelősségük van az Európát sújtó migrációs nyomásban. “Ezek a szervezetek gyakran egyenesen a törvények átlépésére bátorítják az illegális bevándorlókat, támogatják az illegális határátlépést, együttműködnek az embercsempészekkel” – fogalmazott, kifogásolva, hogy a migrációs válság enyhítése helyett ezzel súlyosbítják azt. Ez biztonsági, nemzetbiztonsági kockázatot is jelent – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: a parlament – a magyar emberek egyértelmű támogatása mellett – éppen ezért fogadta el a külföldről finanszírozott szervezetekről szóló törvényt, amelynek az a célja, hogy átláthatóvá tegye a külföldről pénzelt “migránspárti szervezetek” működését. Kontrát biztatónak nevezte, hogy ennek fontosságát a migrációban kulcsszereppel bíró Olaszország is felismerte.


Elmondta, a magyar kormány szorgalmazza, hogy a témában európai szinten is határozott lépések szülessenek, ugyanakkor továbbra is nemet mond az olyan elképzelésekre, mint amit az Európai Bizottság a múlt héten bemutatott cselekvési terve is javasolt, miszerint az olaszországi nyomást úgy kellene csökkenteni, hogy kötelező áthelyezéseket, betelepítéseket kényszerítenének a tagállamokra.

Kontrát Károly beszámolt arról: felszólalásában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió célja a migrációs áramlatok teljes mértékű megfékezése és megállítása kell legyen, továbbá az illegális migráció megelőzése már a származási- és tranzit-országokban. A közös uniós migrációs szakpolitikai fellépésnek is elsődlegesen ezt a célt kell szolgálnia.

Az államtitkár a visszafogadással kapcsolatosan kiemelte, hogy Magyarország számára elsődleges a harmadik országokkal való együttműködés előmozdítása a kiutasítási ráta növelése érdekében. Hangsúlyozta: nem elfogadható, hogy kedvezményeket nyújtsunk olyan harmadik országok számára, amelyek nem tanúsítanak együttműködést saját állampolgárainak a visszafogadására.

Kapcsolódó Cikkek