EUR: 335,22 Ft
CHF: 312,19 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Belföld

Magyarország nemet mond a betelepítésekre

A kormány támogatja a migránsokat “taxiztató” nem kormányzati szervezetek (NGO) szigorúbb szabályozását, de nemet mond az olyan elképzelésekre, amelyek szerint az olaszországi nyomást úgy kellene csökkenteni, hogy kötelező áthelyezéseket, betelepítéseket kényszerítenének a tagállamokra – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek.

Az államtitkár ismertette: az Európai Unió Tanácsának informális ülésén július 6-án, Tallinnban, a belügyi napon az általa vezetett magyar delegáció azt az álláspontot képviselte, hogy az olaszországi rendkívüli migrációs helyzetre való tekintettel Magyarország továbbra is a migráció megállítását és az EU határainak megvédését tartja elsődlegesnek.


Kontrát Károly elmondta, a belügyminiszterek üdvözölték azt az olasz kezdeményezést, hogy mielőbb érdemi és határozott lépések, intézkedések történjenek a tengeri akciókban résztvevő ngo-k kapcsán. Hangsúlyozta, hogy Magyarország az elsők között volt, aki felhívta a magyar és az európai közvélemény figyelmét arra, hogy az átláthatatlanul működő, külföldről pénzelt szervezeteknek komoly szerepük és felelősségük van az Európát sújtó migrációs nyomásban. “Ezek a szervezetek gyakran egyenesen a törvények átlépésére bátorítják az illegális bevándorlókat, támogatják az illegális határátlépést, együttműködnek az embercsempészekkel” – fogalmazott, kifogásolva, hogy a migrációs válság enyhítése helyett ezzel súlyosbítják azt. Ez biztonsági, nemzetbiztonsági kockázatot is jelent – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: a parlament – a magyar emberek egyértelmű támogatása mellett – éppen ezért fogadta el a külföldről finanszírozott szervezetekről szóló törvényt, amelynek az a célja, hogy átláthatóvá tegye a külföldről pénzelt “migránspárti szervezetek” működését. Kontrát biztatónak nevezte, hogy ennek fontosságát a migrációban kulcsszereppel bíró Olaszország is felismerte.


Elmondta, a magyar kormány szorgalmazza, hogy a témában európai szinten is határozott lépések szülessenek, ugyanakkor továbbra is nemet mond az olyan elképzelésekre, mint amit az Európai Bizottság a múlt héten bemutatott cselekvési terve is javasolt, miszerint az olaszországi nyomást úgy kellene csökkenteni, hogy kötelező áthelyezéseket, betelepítéseket kényszerítenének a tagállamokra.

Kontrát Károly beszámolt arról: felszólalásában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió célja a migrációs áramlatok teljes mértékű megfékezése és megállítása kell legyen, továbbá az illegális migráció megelőzése már a származási- és tranzit-országokban. A közös uniós migrációs szakpolitikai fellépésnek is elsődlegesen ezt a célt kell szolgálnia.

Az államtitkár a visszafogadással kapcsolatosan kiemelte, hogy Magyarország számára elsődleges a harmadik országokkal való együttműködés előmozdítása a kiutasítási ráta növelése érdekében. Hangsúlyozta: nem elfogadható, hogy kedvezményeket nyújtsunk olyan harmadik országok számára, amelyek nem tanúsítanak együttműködést saját állampolgárainak a visszafogadására.

Kapcsolódó Cikkek

 • Létrejön a Budapest Fejlesztési Központ

  Létrejön a Budapest Fejlesztési Központ

  Létrehozzák a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a nonprofit zrt. vezérigazgatója Vitézy Dávid lesz – tájékoztatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kedden az MTI-t.

 • Brutális baleset az M5-ösön

  Brutális baleset az M5-ösön

  Ismét teljes szélességében járható az M5-ös autópálya Szeged közelében – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.

 • Hasznos megállapodást köt a kormány a fővárossal

  Hasznos megállapodást köt a kormány a fővárossal

  A budapestieknek hasznos megállapodásokat köt a kormány Karácsony Gergely főpolgármesterrel – jelentette be Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a hétvégén.