2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Belföld

Majtényi megfenyegette az államot

„Ha az állam helyében lennék, kétszer is meggondolnám, kivel húzok ujjat, pláne, ha az okosabb nálam” – fenyegetőzött a Soros György által pénzelt Eötvös Károly Külpolitikai Intézet (EKINT) vezetője, az ellenzék korábbi köztársaságielnök-jelöltje. Majtényi László az általa vezetett intézetben a Soros-hálózathoz tartozó civil szervezeteknek tartott konferencián fenyegette meg a kormányt – írta meg a Tűzfalcsoport.

Majtényi László nyílt jogszabálysértésre buzdította a civileket MTI Fotó: Illyés Tibor

A sorosista találkozó címe „Konferencia a polgári engedetlenségről és a civil bojkottról” volt, ami sokat elárult a találkozó céljáról. A Tűzfalcsoport beszámolója szerint a Soros György pénzével kitömött szervezetek képviselői közül többen megerősítették: eszükben sincs betartani a civiltörvényben rájuk rótt adatszolgáltatási kötelezettséget, meg se próbálják átláthatóvá tenni finanszírozásukat.


A Helsinki Bizottság elnöke, Pardavi Márta most is leszögezte: nem engedelmeskednek a civiltörvénynek, sőt: 220 szervezet bevonásával ellenkampányt indítanak, Szabó Máté Dániel, a TASZ szakmai igazgatója pedig jogi tanácsadást kínált azoknak a polgári engedetleneknek, akik törvénysértéssel akarják kifejezni véleményüket.

Mint kiderült: az EKINT önként vállalkozott arra, hogy a jogszabályt betartani nem kívánó civileknek ernyőszervezetet biztosít. Majtényi kijelentette: mivel intézetük nem civil szervezet, rájuk nem vonatkozik a törvény, ők pedig „tárt karokkal várnak minden civilt, aki nem akar eleget tenni a jogszabályban foglalt szigorúbb elszámolási kötelezettségeknek”.

Kapcsolódó Cikkek