EUR: 325,62 Ft
CHF: 294,14 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Program

Már 1825 óta rendeznek Balatonfüreden Anna-bált

Szombaton 192. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, a rendezvényt változatos programok kísérik egész héten át, a bál díszvendége Győr városa lesz.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg majdani férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanújával. Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért.


Anna-bálokat nemcsak Füreden rendeztek, hanem más fürdőhelyeken is, de kétségtelen, hogy az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton megtartott balatonfüredi táncvigalmak voltak a leghíresebbek. A 19. században a füredi bálokat kedvelték igazán az arisztokraták, a résztvevők nemzeti öntudata az öltözködésben, a zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott.

1861-ben választottak először bálkirálynőt, akit 1862 óta aranyalmával jutalmaznak. Az egykoron neves személyiségeket – Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát – is vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, számos balatoni településen (Balatonalmádi, Csopak, Tihany, Siófok, Zamárdi, Balatonföldvár) tartottak Anna-bált a füredi mintájára, de Füreden nem.


A balatonfüredi rendezvény reneszánsza 1954-ben kezdődött, a színhely ekkor a Balaton Étterem volt. A bálokat ezt követően már minden évben megtartották, és az elődök iránti tiszteletből úgy számozzák őket, mintha sohasem szüneteltek volna. 1957 óta a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel ad otthont a bálnak, és azóta választják meg minden évben az Anna-bál szépét is.

A bál előtti pénteken rendezik meg a hagyományos balatoni szívhalászatot. A legenda szerint az lesz a lányok jövendőbelije – legalábbis báli kísérője -, akinek a neve a Balatonból általuk kihalászott faszíven áll. A szokást Krúdy Gyula Balatoni szívhalászat című novellája nyomán keltik életre.

A báli menet szombaton a Vaszary-villa kertjéből indul, ahol a bálon részt vevő hölgyek nyakába akasztják a sorszámozott porcelánszíveket, amelyeket a bál főtámogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készít, és idén a Balatonban honos tőkés réce tollazatának színeit idézik. A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be. 1962 óta felcsendülnek az Anna-báli keringő – Huszka Jenő utolsó szerzeménye – dallamai is. A hölgyek közül a báli közönség szavazza meg a tizenöt legszebbet, közülük pedig szakmai zsűri választja ki az Anna-bál szépét és két udvarhölgyét. A bálkirálynő jutalma az Erisz-alma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, két udvarhölgyéé pedig egy-egy herendi váza Rotschild- és Apponyi-díszítéssel.

A bál napján hagyományosan az előző évi bálkirálynő hajt végig hintón a városon, a bált követő vasárnap délelőtt pedig az Anna-bál legszebb hölgye és kísérői díszes hintón, lovas huszárok kíséretében indulnak sétakocsikázásra.

Az Anna-bált évek óta színes programok kísérik: az Operafüred keretében a Magyar Állami Operaház művészei adnak szabadtéri koncertet a Gyógy téren. Az ország legkiválóbb virtuózainak részvételével ezen a héten is megrendezték a gálaműsorral egybekötött prímásversenyt.

Idén először utcabált is szerveznek a Blaha utcában, a Kisfaludy Színpadon pedig kivetítőn követhetők majd nyomon a báli események.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghosszabbítják Az Inkák Aranya kiállítást

  Meghosszabbítják Az Inkák Aranya kiállítást

  A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők 2019. október 13-ig meghosszabbítják Az Inkák Aranya kiállítás nyitva tartását. A letűnt, titokzatos birodalom kincseit bemutató tárlat márciusban nyitotta meg kapuit és eredetileg nyár végéig várta volna a látogatókat a belvárosi Komplexben.

 • Music Fm a LUPÁN

  Music Fm a LUPÁN

  Újra éled az idén év elején megszűnt Music Fm, ha nem is az éterben, de a rádió egykori DJ-i Budapest tengerpartjának legújabb helyszínén, a Takarék Beachen hétvégnte pakolják majd a lemezeket.

 • A legnagyobb hazai fesztiválok között a Campus

  A legnagyobb hazai fesztiválok között a Campus

  A Campus Fesztivál az elmúlt években már bebizonyította, hogy a minőségi kultúra, a kiegyensúlyozott színvonal, a zenei sokszínűség jellemzi, ezzel idén is bekerült a minősített európai fesztiválok közé.