2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb Veszprém

Már készülnek a tervek

Közös sajtótájékoztatón mutatta be a Modern Városok Program fejlesztéseinek jelenlegi állapotát Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes és Porga Gyula polgármester kedd reggel a Városházán.

Csepreghy Nándor és Porga Gyula számolt be a fejlesztésekről (fotó: Domján Attila)

Csepreghy Nándor elmondta, hogy az országban 23 várossal kötöttek megállapodást, azokkal folyamatosan egyeztetnek a 3800 milliárdos programról. Veszprémben a Modern Városok Program keretében hatvanmilliárd forintot fordítanak arra, hogy élhetőbbé tegyék a megyeszékhelyet, segítsék a gazdasági fejlődést, és szeretnének a szabadidő eltöltéséhez is hozzájárulni – ezt szolgálják a sportcélú beruházások. A megállapodással olyan víziót vázoltak fel, amely előnyösebb helyzetbe hozza a várost a húszas évekre.


Csepreghy Nándor szerint fontos, hogy ne központilag döntsék el, mire van helyben szükség (fotó: Domján Attila)

Eddig Veszprém közel hatmilliárd forinthoz jutott hozzá közvetlenül vagy az állami résztvevőkön keresztül. A miniszterhelyettes beszélt azokról az útfejlesztésekről is, amelyek a tavaly májusi megállapodásban szerepeltek, ám később a kormányhatározatból kimaradtak. A kormány döntése értelmében 2017-ben megindulhat ezen útszakaszok tervezése, és utána, a megvalósítás pontos költségeinek ismeretében dönthet a kormány a megvalósításról. Csepreghy kiemelte: a húszas évek elejéig 150–200 milliárd érkezik a településre a Modern Városok Program, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a gazdasági társaságok által lehívható támogatások révén. Hozzátette: nem Budapesten, tervezőasztal mellett kitalált fejlesztéseket akarnak megvalósítani, hanem az itt, helyben, a helyi igények alapján létrejött tervek megvalósítását segítik.

Porga Gyula szerint a cél, hogy Veszprém szerethető város legyen (fotó: Domján Attila)

Porga Gyula polgármester emlékeztetett: egyszerre ilyen volumenű fejlesztési lehetőség soha nem állt a veszprémi önkormányzat rendelkezésére (jelen pillanatban 61,5 milliárd forint, amit a top 11,4 milliárd forint dedikált támogatása egészít ki). A fejlesztéseket nem célként, hanem eszközként fogják fel, a cél ugyanis az, hogy Veszprém az ország legélhetőbb városa legyen, az itt élők valóban otthonuknak érezhessék a települést, a fiatalok itt tudjanak boldogulni, és Veszprém a város határain túlmutatóan a térségben is vezető szerepet tölthessen be.


Kapcsolódó Cikkek