EUR: 323,67 Ft
CHF: 287,66 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Szeged

Megfelelő orvosi háttér szükséges az egészségmegőrző testmozgáshoz

2016-ban Szegeden alakult meg az ország első sportorvostani tanszéke, a képzés nem várt népszerűséggel indult és zajlik, ám további, folyamatos fejlesztést igényel – tudtuk meg Török László tanszékvezetőtől.

Bár a mai sportélet meghatározó része a sportorvostan, sokáig mégsem lehetett egyetemi tanulmányokat folytatni a tárgyból: egészen 2016-ig, amikor mintegy négyéves előkészületi munkát követően a Szegedi Tudományegyetemen megalakult az ország első sportorvostani tanszéke.


A tervezett 25 helyre száznál többen jelentkeztek, árulta el Török László tanszékvezető

Mint azt a tanszék vezetője, Török László a Lokál Extrának elmondta, az orvostanhallgatók körében végzett kérdőíves kutatás eredménye alapján állították össze a tárgyat, amire rögtön többszörös túljelentkezés érkezett. Huszonöt fővel terveztek, azonban több mint száz fő jelentkezett a választható tárgyra. – Magyarországon mi kezdtük el, a fővárosban a sportorvosok terén nagyon jó hálózat működik, de ebből az orvosi egyetemek a megjelenésünkig kimaradtak, pedig szerintem helyünk van benne – utalt Török László arra, hogy a szegedi indulást követően Pécsett már létrejött, Debrecenben pedig tervezik egy sportorvostani tanszék megalakítását.

– Minitanszék a mienk, amely minimális bevételi lehetőségekkel is bír, ezért a kutatási területen önállóan még nem sokat tudtunk elérni. A kardiológiai központtal végeztünk közös kutatásokat, az edzett embereken végzett szívultrahang-vizsgálatokról két nemzetközi cikk is beszámolt. Eszközbeszerzésre nincs módunk, pedig szükségünk lenne rá, hogy modern és naprakész eredményeket produkálhassunk. Ezért létrehoztunk egy alapítványt, így bízunk benne, hogy ezen a téren is előre tudunk majd lépni. Nem olcsók ezek az eszközök, viszont szükségünk lenne olyan műszerparkra, amellyel komoly vizsgálatokat tudunk elvégezni, így nem lennénk ráutalva a már meglévő laborok igénybevételére. Aktívan együttműködünk a városi sportcsapatokkal, legutóbb például a Szegedi Úszó Sulitól kaptunk jelentősebb megbízást – fogalmazott Török László.


Angolul is

A szegedi sportorvostani tanszéken mintegy 50-60 fővel zajlik az oktatás, az év végén szokásos elégedettségi kérdőívekből pedig kiderül, a résztvevők 99 százaléka újra elvégezné a kurzust. Az elmúlt másfél év eredményeként ma már a külföldi hallgatók számára angol nyelven is zajlik az oktatás.

A tanszék vezetője úgy látja, a mai életmódban ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, sportolni kell, ehhez viszont megfelelő orvosi háttérre is szükség van. Nem tartaná szerencsésnek, ha a háziorvosok is kiadhatnák a sportolói versenyengedélyeket, ugyanakkor úgy látja, a tömegsport esetében már megnőhet a szerepük, hiszen azok az emberek, akik végeznek valamilyen rendszeres mozgást, jó esetben konditermi szakembertől kapnak segítséget, egészségügyi tanácsokat azonban már nem. – Sajnos léteznek olyan problémák, amelyek mozgáskor jöhetnek elő, ilyenkor elkedvtelenedik az ember és abbahagyja. Itt lenne nagy szerepe egy szakvizsgálatnak, aminek alapján az ember dönthetne, hogy milyen sportot kezd el – zárta Török László.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.