2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Szeged

Megfelelő orvosi háttér szükséges az egészségmegőrző testmozgáshoz

2016-ban Szegeden alakult meg az ország első sportorvostani tanszéke, a képzés nem várt népszerűséggel indult és zajlik, ám további, folyamatos fejlesztést igényel – tudtuk meg Török László tanszékvezetőtől.

Bár a mai sportélet meghatározó része a sportorvostan, sokáig mégsem lehetett egyetemi tanulmányokat folytatni a tárgyból: egészen 2016-ig, amikor mintegy négyéves előkészületi munkát követően a Szegedi Tudományegyetemen megalakult az ország első sportorvostani tanszéke.


A tervezett 25 helyre száznál többen jelentkeztek, árulta el Török László tanszékvezető

Mint azt a tanszék vezetője, Török László a Lokál Extrának elmondta, az orvostanhallgatók körében végzett kérdőíves kutatás eredménye alapján állították össze a tárgyat, amire rögtön többszörös túljelentkezés érkezett. Huszonöt fővel terveztek, azonban több mint száz fő jelentkezett a választható tárgyra. – Magyarországon mi kezdtük el, a fővárosban a sportorvosok terén nagyon jó hálózat működik, de ebből az orvosi egyetemek a megjelenésünkig kimaradtak, pedig szerintem helyünk van benne – utalt Török László arra, hogy a szegedi indulást követően Pécsett már létrejött, Debrecenben pedig tervezik egy sportorvostani tanszék megalakítását.

– Minitanszék a mienk, amely minimális bevételi lehetőségekkel is bír, ezért a kutatási területen önállóan még nem sokat tudtunk elérni. A kardiológiai központtal végeztünk közös kutatásokat, az edzett embereken végzett szívultrahang-vizsgálatokról két nemzetközi cikk is beszámolt. Eszközbeszerzésre nincs módunk, pedig szükségünk lenne rá, hogy modern és naprakész eredményeket produkálhassunk. Ezért létrehoztunk egy alapítványt, így bízunk benne, hogy ezen a téren is előre tudunk majd lépni. Nem olcsók ezek az eszközök, viszont szükségünk lenne olyan műszerparkra, amellyel komoly vizsgálatokat tudunk elvégezni, így nem lennénk ráutalva a már meglévő laborok igénybevételére. Aktívan együttműködünk a városi sportcsapatokkal, legutóbb például a Szegedi Úszó Sulitól kaptunk jelentősebb megbízást – fogalmazott Török László.


Angolul is

A szegedi sportorvostani tanszéken mintegy 50-60 fővel zajlik az oktatás, az év végén szokásos elégedettségi kérdőívekből pedig kiderül, a résztvevők 99 százaléka újra elvégezné a kurzust. Az elmúlt másfél év eredményeként ma már a külföldi hallgatók számára angol nyelven is zajlik az oktatás.

A tanszék vezetője úgy látja, a mai életmódban ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, sportolni kell, ehhez viszont megfelelő orvosi háttérre is szükség van. Nem tartaná szerencsésnek, ha a háziorvosok is kiadhatnák a sportolói versenyengedélyeket, ugyanakkor úgy látja, a tömegsport esetében már megnőhet a szerepük, hiszen azok az emberek, akik végeznek valamilyen rendszeres mozgást, jó esetben konditermi szakembertől kapnak segítséget, egészségügyi tanácsokat azonban már nem. – Sajnos léteznek olyan problémák, amelyek mozgáskor jöhetnek elő, ilyenkor elkedvtelenedik az ember és abbahagyja. Itt lenne nagy szerepe egy szakvizsgálatnak, aminek alapján az ember dönthetne, hogy milyen sportot kezd el – zárta Török László.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.