EUR: 308,14 Ft
CHF: 267,56 Ft
2017. október 18., szerda
Lukács

Külföld

Meghalt a kis Charlie Gard, akitől megtagadták a kísérleti terápiát

Meghalt Charlie Gard, a súlyos veleszületett betegségben szenvedő egyéves brit kisfiú, akinek szülei heves vitákat kiváltó, hiábavaló jogi küzdelmet folytattak egy kísérleti terápiáért.

A gyermek augusztus 4-én lett volna egyéves. Halálát pénteken jelentették be szülei, akik már hétfőn közölték, hogy feladják a jogi küzdelmet a kísérleti terápiáért, mert – szerintük – túl késő lett a kezeléshez, “a további harc csak fájdalmat okozna a fiúnak”.

Charlie egy rendkívül ritka genetikai betegséggel (MDDS) született, amely az izmok és más szervek elsorvadásával jár, születése óta gépekkel tartották őt életben a londoni Great Ormond Utcai Kórházban. Nem tudott mozogni, nem hallott és epilepsziás görcsök kínozták.

Orvosai egy idő után bírósági jóváhagyást kértek ahhoz, hogy levegyék a lélegeztetőgépről a gyógyíthatatlan gyermeket. Szülei azonban az Egyesült Államokba akarták őt vinni egy kísérleti terápiára, amelyet még sohasem próbáltak ki MDDS-ben szenvedő páciensen. A szülők 1,3 millió font (443 millió forint) adományt gyűjtöttek össze az utazás és a kezelés finanszírozására.

A londoni felsőbíróság helyt adott a kórház kérésének, mondván a gyermek gépekkel való életben tartása csak meghosszabbítja szenvedéseit anélkül, hogy gyógyulást hozna számára. A brit bírói döntést megerősítette az Emberi Jogok Európai Bírósága is.

Charlie-t már június végén lekapcsolták volna a gépekről, a szülők azonban haladékot kértek, hogy búcsút vehessenek gyereküktől.

Az esetet a nemzetközi sajtó is felkapta, Ferenc pápa és Donald Trump amerikai elnök is támogatásáról biztosította a szülőket. Olasz, vatikáni és amerikai kórházak ajánlották fel, hogy tovább kezelik Charlie-t.

A Great Ormond Utcai Kórház orvosait és ápolóit az intézmény szerint a szülők támogatói zaklatták és halálos fenyegetéseket is kaptak.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Grilljárgány haladóknak

  A nap képe: Grilljárgány haladóknak

  Különleges ajándékkal lepte meg a Land Rover a legendás brit sztárszakácsot, Jamie Olivert. A hatalmas múlttal rendelkező autógyár egy olyan továbbfejlesztett terepjárót készített a séfnek, amivel ezen túl bármikor és bárhol tud sütni.

 • Facebookon árulta a drogot, lebukott

  Facebookon árulta a drogot, lebukott

  Van az a mondás, hogy nagy az Isten állatkertje. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint annak a 26 éves amerikai fiúnak a húzása, aki közösségi oldalán próbált értékesíteni 500 gramm marihuánát.

 • Franciaországban törvény készül az utcai szexuális zaklatás büntetésére

  Franciaországban törvény készül az utcai szexuális zaklatás büntetésére

  Nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexualitás zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta, a kormány pedig törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexualitás zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére.