2020. július 13., hétfő
Jenő

Külföld

Meghalt a Pier Paolo Pasolini filmrendező megöléséért elítélt férfi

Több mint 40 évvel Pier Paolo Pasolini olasz író és filmrendező erőszakos halála után elhunyt a gyilkosság ügyében elítélt férfi, Pino (Giuseppe) Pelosi.

Az egykori utcagyerek 58 éves korában halt meg rákbetegségben egy római kórházban csütörtökön – jelentette az olasz média.


Pelosi volt az 1974-es rejtélyes gyilkosság kulcsfigurája. November 2-ra virradó éjjel az akkor prostituáltként pénzt kereső 17 éves Palosi a Róma melletti Ostiában találkozott a rendezővel, ahol később egy futballpályán megtalálták Pasolini összeroncsolt holttestét. Pelosi eredeti vallomása szerint Pasolini megpróbálta megerőszakolni, ezért ő védekezésül ölte meg az akkor 36 éves férfit. Mint mondta, tette elkövetése során nem voltak bűntársai.

Pelosit elítélték a gyilkosság miatt és kilenc évet ült börtönben. A nyomozók azonban kezdettől fogva kételkedtek abban, hogy egyetlen elkövető ilyen súlyos sérüléseket okozhatott az áldozatnak. A tetthelyen olyan ruhadarabokat és lábnyomokat is találtak, amelyek sem Pasolinihez, sem Pelosihoz nem tartoztak.


2006-ban Pelosi egy interjúban elmondta, hogy még két másik személy is volt a tetthelyen, ezt azonban a következményektől való félelme miatt nem vallotta be korábban. Egy 2010-ben a bíróság előtt tett vallomásában pedig teljesen ártatlannak vallotta magát, szavai szerint a brutális gyilkosságért legalább hat ember tehető felelőssé: három autóval és egy motorral hajtottak át Pasolinin. Pelosi hangoztatta: bár szemtanúja volt az eseményeknek, a sötétben nem látta a támadók arcát.

A feltételezést, hogy a rendezőt politikai okokból ölték meg, soha nem sikerült bizonyítani. Pasolini halálos fenyegetéseket kapott szélsőjobboldali szervezetektől utolsó filmje, a Salo, avagy Sodoma 120 napja miatt, amelyben élesen bírálta a Mussolini-diktatúra 1944-1945-ös időszakát.

A gyilkossági ügyről filmek is készültek, legutóbb Abel Ferrara forgatott a rendező utolsó óráiról szóló alkotást Willem Dafoe főszereplésével, Pasolini címmel.

“Pino Pelosi soha a legcsekélyebb mértékben sem szándékozott hozzájárulni az igazság kiderítéséhez Pasolini halála ügyében. Sajnálatos módon magával vitte a sírba titkait, amelyeket csak ő ismert” – reagált a halálhírre Nino Marazzita, a rendező családjának ügyvédje.

Pasolini egyik unokatestvérének ügyvédje, Stefano Maccioni is úgy vélte, hogy “egyedül Pelosi deríthetett volna fényt Pier Paolo Pasolini meggyilkolásának körülményeire. Halálával már csak a helyszínelők által gyűjtött nyomokra támaszkodhatunk” – mondta.

Kapcsolódó Cikkek