2020. július 06., hétfő
Csaba

Extra

Meghalt a zombifilmek atyja, George A. Romero – Videók!

Hétfő hajnalban elhunyt George A. Romero, a zombifilmek koronázatlan atyja. A 77 éves mester hosszú ideje küzdött a tüdőrákkal, azonban halálos betegsége dacára is aktívan dolgozott, hiszen íróként még két filmje vár bemutatásra. Karrierje a hatvanas években kezdődött, amikor minimálköltségvetésű filmekkel próbált berobbanni Hollywoodba. Az áttörésre 28 éves koráig kellett várnia, amikor Az élőhalottak éjszakája című zombihorrorja hatalmas sikert aratott világszerte. Karrierje során 20 filmet rendezett és összesen 28-at jegyzett íróként. 

Credit line: Profimedia, AKM-GSI

Rajongói egyöntetű véleménye szerint a modern horror, azon belül is a zombifilm műfajának az alapköveit teremtette meg, mindezt igen komoly társadalomkritikával fűszerezve. A mester halálának apropóján összegyűjtöttük az öt legmeghatározóbb alkotást. A filmek eredeti nyelven nézhetőek meg és szigorúan 18 éven felülieknek ajánljuk. 


Az élőhalottak éjszakája (1968)

Romero teljesen ismeretlen színészekkel készítette első nagyjátékfilmjét egy elhagyatott amerikai farmon, mindössze 114.000 dollárból, ami már a hatvanas években is rettenetesen alacsony költségvetésnek számított. A film azonban költségei 263 szorosát, közel 30 millió dollárt termelt csak az amerikai mozikban és azonnal kultfilm lett belőle. Sikeréhez a realista rémisztgetés mellett a Vietnami háború okozta sokk is hozzájárult. 


 

Holtak hajnala (1978)

10 évvel  a nagysikerű, Az élőhalottak éjszakája után Romeo emelte a tétet és a fogyasztói társadalmat figurázta ki a Holtak hajnala című filmben. A rendező egy maroknyi embert zárt egy plázába a zombiapokalipszis elől, akiknek egyetlen céljuk maradt: élve kijutni az épületből. Romeo még mindig igen alacsony, 650.000 dolláros költségvetésből forgatott, azonban a látvány itt már elővetíti a 80-as évek slasher horrorjainak belezős-kaszabolós effektjeit. 

 

Creepshow-A rémségek könyve (1982)

Két zombifilm között is szeretett rémisztgetni a pályája csúcsán levő mester, ennek egyik ékes bizonyítéka a Creepshow című film, amellyel az ötvenes évek rémfilmjei előtt akart tisztelegni.  A Stephen King forgatókönyvéből készült alkotás öt kisfilm egyvelege, melyben olyan sztárok vállaltak szerepet, mint Leslie Nielsen, az Oscar-jelölt Hal Holbrook vagy a pályakezdő Ed Harris. Romeo itt dolgozott először magas költségvetéssel, ami meg is látszott az effekteken. 

 

A holtak napja (1985)

A klasszikus trilógia záródarabja már a rajongókat is megosztotta, de abban nagyrészt mindenki egyetértett, hogy az alkotás apokaliptikus hangulat számos zombihorrorban visszaköszön. Ebben a részben egy csapat katona és tudós bujkál egy földalatti bunkerben a világot elárasztó zombik elől. A film kisebb bukásnak számított Romero karrierjében, ugyanis alig termelte vissza a költségeit. 

 

Holtak földje (2005)

Az idősödő mester A holtak napja bukása utáni 20 évben alig rendezett valamit, azonban a Holtak hajnala 2004-es remakeje új lendületet adott a karrierjének és két további részt készített a sorozattá bővített trilógiához. A holtak földje már nem ért fel az eredeti trilógia szellemiségéhez, de a szakma egy korrekt iparosmunkának könyvelte el a Dennis Hopper és Simon Baker nevével fémjelzett kaszabolást. 

 

Kapcsolódó Cikkek