2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Külföld

Megható! Százak kísérték végső útjára a tengerészgyalogság bombakereső kutyáját – Fotók!

Több százan gyűltek össze a héten Michiganben, hogy végső búcsút vegyenek egy rákos kutyától, amely háromszor is megjárta Afganisztánt az Egyesült Államok tengerészgyalogságának szolgálatában.

A tízesztendős Cena számára hősöknek kijáró búcsúztatót rendeztek, mielőtt elaltatták a Michigan állambeli Muskegon múzeumhajóján, ahonnan aztán egy zászlóba csavart koporsóban szállították el.


A fekete színű labrador, amelynél nemrég diagnosztizáltak gyógyíthatatlan csontrákot, bombakereső kutyaként szolgált a tengerészgyalogságnál 2014-es nyugdíjba vonulásáig.

/Fotó: MTI

Cena búcsúztatóját a gazdája, Jeff DeYoung tizedes szervezte meg, aki miután 2009-ben és 2010-ben is együtt dolgozott a kutyával Afganisztánban, 2014-ben örökbe fogadta az állatot. Cenát később DeYoung segítőkutyájává képezték ki, amikor a férfinál poszttraumásstressz-szindróma jelentkezett.


“Amikor 19 évesen a tengerentúlon megtanultam, hogy mit jelent felelősséget vállalni, Cena mellettem volt. Most 27 éves vagyok és el kell búcsúznom az életem egyik legfontosabb szereplőjétől” – mondta DeYoung.

A fiatal tengerészgyalogos elmondta, hogy annak idején átcipelte a folyókon Cenát és a testével óvta az állatot, amikor a tálibok tüzeltek rájuk. A kutya melegen tartotta őt éjszakánként a sivatagi hidegben és mellette volt a gyászban, amikor három hét alatt hét bajtársát is elveszítette.

/Fotó: MTI

A szerdai búcsúztató részeként DeYoung még elvitte a kutyáját egy utolsó dzsipes körútra.

A szertartáson részt vettek az amerikai tengerészgyalogság, a michigani rendőrség, a Muskegon megyei rendőrfőnöki hivatal, a városi rendőrség és tűzoltóság emberei. A GoFundMe oldalon adománygyűjtés is indult, hogy sírkövet tudjanak emelni Cenának.

Kapcsolódó Cikkek