2019. július 20., szombat
Illés

Külföld

Megkezdődött a fukusimai erőmű hármadik reaktorának vizsgálata

Megkezdődött szerdán a hat évvel ezelőtt katasztrófa sújtotta fukusimai erőmű harmadik reaktorának víz alatti robottal történő vizsgálata – közölte az erőművet működtető vállalat, a TEPCO.

A vizsgálattól azt remélik, hogy sikerül kideríteni a megolvadt nukleáris fűtőanyag pontos elhelyezkedését a megrongálódott reaktor belsejében.


A harminc centiméter hosszú, tíz centiméter széles, alakban leginkább egy holdhalhoz hasonlítható, kamerákkal és sugárzásérzékelőkkel felszerelt robotot kábeles távvezérléssel, egy csövön át juttatták be a reaktorház belsejébe. A robot két napon át fog adatokat gyűjteni.

Januártól márciusig robotokkal vizsgálták az első és a második, ugyancsak megrongálódott reaktort, de különféle okok miatt ezek a kutatások nem szolgáltak kézzelfogható eredményekkel. A harmadik reaktor aljában azonban az első kettőnél több víz gyűlt össze, amellyel a baleset után hűtötték a felforrósodott nukleáris fűtőanyagot. A vízoszlop magassága meghaladja a hat métert, ezért víz alatti robottal vizsgálják az odabent uralkodó állapotokat.


2011. március 11-én Japán történetének egyik legnagyobb földrengése és szökőárja csapott le Fukusima tartományra. A hatalmas hullámok elárasztották a tengerszint felett tíz méterrel lévő Fukusima 1. erőmű áramtermelő egységeit, ennek következtében leállt a hűtőrendszer, és a hat reaktor közül háromnak megolvadt a magja, átégette a reaktortartály burkolatát. Ez az 1986-os csernobili atombalesethez mérhető katasztrófához vezetett. Nagy mennyiségű sugárzó anyag került a környezetbe, az erőmű környékéről 150 ezer embert telepítettek ki.

A természeti csapásban 15 ezer 893 ember halt meg, közel 2500 személyt pedig azóta is eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.

Hat évvel az atombaleset után még mindig nem tudni, hogy milyen állapotban vannak a tönkrement reaktorok, mivel a belsejükben a sugárzás szintje rendkívül nagy.

Kapcsolódó Cikkek

 • Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű és mértékű a dachsteini gleccserolvadás. Azonnali klímavédelmi intézkedésekre van szükség – állapította meg egy helyszíni szemle után Runi Anschober környezetvédelemért felelős felső-ausztriai politikus.

 • Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  “Ellopták”, más szerző nevével használták fel a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült – írta pénteken a japán sajtó.

 • Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Elképesztő indulattal ütötte nővére fejét egy baseballütővel egy 18 éves afgán fiú, aki azért rontott a 20 éves lányra Stuttgart egyik vasútállomásán, mert a lány nem azt a férfit szerette, akit az iszlám törvénykezés szerint élő családja szánt neki.