EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Külföld

Megölték az Iszlám Állam új vezetőjét!

Megölték az Iszlám Állam dzsihadista szervezet új afganisztáni vezetőjét Kunár tartományban – jelentette be a Pentagon szóvivője pénteken.

Dana White szerint Abu Szajjíddal, a Horászáni Iszlám Állam “emírjével” július 11-én végeztek a dzsihadisták helyi főhadiszállására mért légicsapásban, amelyben a terrorszervezet más tagjai is életüket vesztették.


A szóvivő kiemelte: ez a csapás jelentősen hátráltatja majd az Iszlám Állam azon törekvéseit, hogy kiterjessze befolyását Afganisztánban.

Abu Szajjíd elődjével, Abdul Haszibbal áprilisban végeztek az afgán és az amerikai különleges erők egy közös rajtaütésében a keleti Nangarhar tartományban.

Az Iszlám Állam afganisztáni szárnya – a Horászáni Iszlám Állam (Horászán az Afganisztánt is magába foglaló térség egy régi neve) – 2015 óta aktív, és harcol mind a tálib lázadók, mind az afgán-amerikai koalíciós erők ellen. Értesülések szerint harcosainak száma nem haladja meg a háromezret.

Kapcsolódó Cikkek

  • Továbbra sem lassul a koronavírus terjedése Ukrajnában

    Továbbra sem lassul a koronavírus terjedése Ukrajnában

    Továbbra sem lassult számottevően a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, az elmúlt napban 823 új fertőzéses esetet regisztráltak és 22 újabb haláleset történt – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által vasárnap közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.

  • Ekkor nyit újra a Louvre

    Ekkor nyit újra a Louvre

    Hétfőn nyit újra a párizsi Louvre, amely március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A világ leglátogatottabb múzeuma szigorú egészségügyi előírások mellett a tárlatok mintegy hetven százalékán fogad ismét látogatókat.