EUR: 308,14 Ft
CHF: 267,56 Ft
2017. október 18., szerda
Lukács

Külföld

Megölték Cecil egyik kölykét is

Egy trófeavadász lelőtte Cecil, a 2015-ben botrányos körülmények között elpusztított híres zimbabwei hím oroszlán egyik kölykét is, a Xanda nevű hímet – jelentették be helyi természetvédő szervezetek és az Oxfordi Egyetem kutatói.

A hatéves oroszlánt, egy két nőstényből és több kölyökből álló falka fejét július 7-én ejtették el a Hwange Nemzeti Park területén kívül, két éve lelőtt apja halálának helyszíne közelében, ahol legális a vadászat. Apjához, Cecilhez hasonlóan Xanda is GPS-nyakörvet viselt, mert részt vett az Oxfordi Egyetem oroszlánkutató projektjében. A nyakörvet a vadászat szervezője beszolgáltatta.

Az egyetem megerősítette, hogy a GPS-jeladó adatai szerint mindkét állatot a védett területen kívül ölték meg. “Kutatóként nagyon elszomorít bennünket egy olyan állat elvesztése, amelyet születése óta nyomon követtünk” – mondta Andrew Loveridge, az egyetem zoológiai karának munkatársa.

A káprázatos fekete sörényéről híres Cecil a nemzeti park egyik fő attrakciójának számított, szándékos kicsalogatása a védett övezetből és megölésének kegyetlen módja feldühítette az állatvédőket szerte a világban. A Zimbabwe büszkeségét elejtő amerikai trófeavadász, Walter Palmer fogorvos kénytelen volt egy időre eltűnni a nyilvánosság elől a felháborodás miatt.

A most elpusztított Xanda egyike volt Cecil 12, tavaly még életben lévő kölykének.

A World Animal Protection szervezet vezetője, Tennyson Williams elfogadhatatlannak nevezte Xanda “kegyetlen” leölését, és felszólította az afrikai országokat, hogy az oroszlánok védelmén, nem pedig vadászatán alapuló gazdaságot fejlesszenek. A vadászat pártolói szerint ugyanakkor a vadászati bevételek hosszabb távon segítenek megőrizni a vadon élő állatfajokat.

Az Oxfordi Egyetem szerint Cecil fiát egy trófeavadász lőtte le, a Lions of Hwange National Park úgy tudja, hogy egy zimbabwei hivatásos vadász ejtette el az állatot.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Grilljárgány haladóknak

  A nap képe: Grilljárgány haladóknak

  Különleges ajándékkal lepte meg a Land Rover a legendás brit sztárszakácsot, Jamie Olivert. A hatalmas múlttal rendelkező autógyár egy olyan továbbfejlesztett terepjárót készített a séfnek, amivel ezen túl bármikor és bárhol tud sütni.

 • Facebookon árulta a drogot, lebukott

  Facebookon árulta a drogot, lebukott

  Van az a mondás, hogy nagy az Isten állatkertje. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint annak a 26 éves amerikai fiúnak a húzása, aki közösségi oldalán próbált értékesíteni 500 gramm marihuánát.

 • Franciaországban törvény készül az utcai szexuális zaklatás büntetésére

  Franciaországban törvény készül az utcai szexuális zaklatás büntetésére

  Nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexualitás zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta, a kormány pedig törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexualitás zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére.