EUR: 325,28 Ft
CHF: 295,22 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Külföld

Mégsem volt sprinter a T-rex

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a Tyrannosaurus rex (T-rex) nem tudott gyorsan futni – állapították meg egy számítógépes vizsgálat révén a Manchesteri Egyetem kutatói.

Az őslénykutatók körében évtizedek óta heves vita folyik a Tyrannosaurus, vagyis zsarnokgyík nem képviselőinek futási képességeiről. A korábbi biomechanikai modellek eredményei azt mutatták, hogy a krétakorszakban élő húsevő akár 75 kilométeres óránkénti sebességre is képes volt felgyorsulni.


A Manchesteri Egyetem szakemberei szerint azonban mérete és testsúlya miatt a ragadozó alighanem a lábát törte volna, ha megpróbál ilyen sebességre kapcsolni.

“Az izmoknak elegendő erőt kell biztosítaniuk a gyors helyváltoztatáshoz, és ezzel párhuzamosan a csontváznak is el kell bírnia a nagy sebesség okozta terhelést” – magyarázta William Sellers, az egyetem föld- és környezettudományi karának professzora, hozzátéve, hogy a T-rex esetében itt véget is ért a történet, mivel a ragadozó csontszerkezete egyszerűen nem volt elég erős a futáshoz.


A szakemberek a T-rex járását és a helyváltoztatásban részt vevő szerveinek felépítését és működését – az eddigi legpontosabban – szimulálva állapították meg, hogy a dinoszaurusz mindössze nagyjából 5 méter per másodperc gyaloglási sebességre volt képes, ami 18 kilométeres óránkénti sebességet jelent.

Sellers szerint az eredményeik fényében a ragadozó zsákmányszerzési módszereit is érdemes újragondolni.

“Biztosan nem volt képes üldözni a gyorsan mozgó zsákmányokat. Ami azt jelenti, hogy olyan vadászati technikák maradtak a számára, mint a lesben állás, és természetesen az olyan félre söpört elméleteket is újra kell gondolni, mint, hogy a T-rex dögevő volt” – jegyezte meg a kutató.

A zsarnokgyík és közeli rokonai a dinoszauruszok korának alkonyán értek fel a tápláléklánc csúcsára, miután a nagytestű, húsevő őshüllők más csoportjai eltűntek a Föld színéről nagyjából 80-90 millió évvel ezelőtt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Thor nevében akart füvet venni

    Thor nevében akart füvet venni

    Valaki nagyon humoros kedvében volt Kanadában, amikor egy kamuszemélyivel szeretett volna online marihuánát vásárolni. A vásárlás részével még nem is lett volna probléma, ugyanis az országban legális a fűvásárlás 18 év felett, ám a személyi igazolvány, ami a beszerzéshez elengedhetetlen, több, mint furcsa.