2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Mégsem volt sprinter a T-rex

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a Tyrannosaurus rex (T-rex) nem tudott gyorsan futni – állapították meg egy számítógépes vizsgálat révén a Manchesteri Egyetem kutatói.

Az őslénykutatók körében évtizedek óta heves vita folyik a Tyrannosaurus, vagyis zsarnokgyík nem képviselőinek futási képességeiről. A korábbi biomechanikai modellek eredményei azt mutatták, hogy a krétakorszakban élő húsevő akár 75 kilométeres óránkénti sebességre is képes volt felgyorsulni.


A Manchesteri Egyetem szakemberei szerint azonban mérete és testsúlya miatt a ragadozó alighanem a lábát törte volna, ha megpróbál ilyen sebességre kapcsolni.

“Az izmoknak elegendő erőt kell biztosítaniuk a gyors helyváltoztatáshoz, és ezzel párhuzamosan a csontváznak is el kell bírnia a nagy sebesség okozta terhelést” – magyarázta William Sellers, az egyetem föld- és környezettudományi karának professzora, hozzátéve, hogy a T-rex esetében itt véget is ért a történet, mivel a ragadozó csontszerkezete egyszerűen nem volt elég erős a futáshoz.


A szakemberek a T-rex járását és a helyváltoztatásban részt vevő szerveinek felépítését és működését – az eddigi legpontosabban – szimulálva állapították meg, hogy a dinoszaurusz mindössze nagyjából 5 méter per másodperc gyaloglási sebességre volt képes, ami 18 kilométeres óránkénti sebességet jelent.

Sellers szerint az eredményeik fényében a ragadozó zsákmányszerzési módszereit is érdemes újragondolni.

“Biztosan nem volt képes üldözni a gyorsan mozgó zsákmányokat. Ami azt jelenti, hogy olyan vadászati technikák maradtak a számára, mint a lesben állás, és természetesen az olyan félre söpört elméleteket is újra kell gondolni, mint, hogy a T-rex dögevő volt” – jegyezte meg a kutató.

A zsarnokgyík és közeli rokonai a dinoszauruszok korának alkonyán értek fel a tápláléklánc csúcsára, miután a nagytestű, húsevő őshüllők más csoportjai eltűntek a Föld színéről nagyjából 80-90 millió évvel ezelőtt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.