EUR: 326,11 Ft
CHF: 290,63 Ft
2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Külföld

Megszavazták a “terroristák” állampolgárságtól való megfosztásáról szóló törvényt

Az orosz parlament alsóháza, a duma szerdán harmadik olvasásban is megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy megfosszák orosz állampolgárságuktól azokat a honosított személyeket, akiket a bíróság terrorizmus vagy szélsőségesség bűnében vétkesnek talált.

A törvénytervezetet még a felsőháznak is el kell fogadnia – ami rendszerint formaság -, mielőtt Vlagyimir Putyin elnök aláírja.


A jogszabály értelmében az Oroszországban honosítottak közül megfosztható állampolgárságától bárki, akit “terrorcselekményekkel kapcsolatos bűncselekmények” elkövetése vagy tervezése miatt ítéltek el. A bíróságok a döntéseikről öt napon belül kötelesek tájékoztatni az orosz bevándorlási szerveket.

Vlagyimir Putyin áprilisban, a szentpétervári metróban elkövetett, tizenöt emberéletet kioltó merénylet után közölte, hogy kívánatos lenne ilyen törvény elfogadása. A merénylő kirgizisztáni származású, honosított orosz állampolgár volt.

Az elnök akkor felhívta a figyelmet arra is, hogy számos orosz állampolgár utazott Irakba és Szíriába, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán harcoljon.

Az új törvény értelmében az új orosz állampolgároknak az állampolgárság felvételekor esküt kell tenniük: meg kell fogadniuk, hogy betartják az ország törvényeit és alkotmányát, “hűségesek Oroszországhoz, tiszteletben tartják kultúráját, történelmét és hagyományait”.

A szerdán elfogadott törvény értelmében ukrán állampolgárok könnyebben juthatnak orosz állampolgársághoz. A jövőben elegendő jegyző előtt bejelenteni (a hivatalos szervek igazolásának bemutatása nélkül), hogy az illető az orosz lakhatási engedély és személyi igazolvány átvétele érdekében lemondott ukrán állampolgárságáról. Az ukrán hatóságok ugyanis nem adnak ki igazolást, ha valaki lemond állampolgárságáról.

A kihirdetés után a törvény szeptember 1-jén lép életbe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megölték az al-Kaida kasmíri ágának vezetőjét

  Megölték az al-Kaida kasmíri ágának vezetőjét

  Indiai biztonsági erők végeztek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló egyik szélsőséges csoport vezetőjével a vitatott hovatartozású Kasmír India által ellenőrzött részén – közölte a rendőrség pénteken.

 • A nap képe: Elkötelezve

  A nap képe: Elkötelezve

  Hatalmas bemutatóval ünnepelte a mexikói lovas szövetség megalakulásának 98. évfordulóját Mexikóvárosban, aminek keretein belül számtalan látványos bemutatókat tartottak a legfialtabbak tehetségek közreműködésével.

 • Bilincsben vitték el a Pókembert

  Bilincsben vitték el a Pókembert

  Több mint hat óra mászás után rendőrök várták az Eiffel-torony torony tetején azt a botcsinálta Pókembert, aki miatt a torony egész területét le kellett zárni.