2019. november 22., péntek
Cecília

Külföld

Megszavazták a “terroristák” állampolgárságtól való megfosztásáról szóló törvényt

Az orosz parlament alsóháza, a duma szerdán harmadik olvasásban is megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy megfosszák orosz állampolgárságuktól azokat a honosított személyeket, akiket a bíróság terrorizmus vagy szélsőségesség bűnében vétkesnek talált.

A törvénytervezetet még a felsőháznak is el kell fogadnia – ami rendszerint formaság -, mielőtt Vlagyimir Putyin elnök aláírja.


A jogszabály értelmében az Oroszországban honosítottak közül megfosztható állampolgárságától bárki, akit “terrorcselekményekkel kapcsolatos bűncselekmények” elkövetése vagy tervezése miatt ítéltek el. A bíróságok a döntéseikről öt napon belül kötelesek tájékoztatni az orosz bevándorlási szerveket.

Vlagyimir Putyin áprilisban, a szentpétervári metróban elkövetett, tizenöt emberéletet kioltó merénylet után közölte, hogy kívánatos lenne ilyen törvény elfogadása. A merénylő kirgizisztáni származású, honosított orosz állampolgár volt.

Az elnök akkor felhívta a figyelmet arra is, hogy számos orosz állampolgár utazott Irakba és Szíriába, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán harcoljon.

Az új törvény értelmében az új orosz állampolgároknak az állampolgárság felvételekor esküt kell tenniük: meg kell fogadniuk, hogy betartják az ország törvényeit és alkotmányát, “hűségesek Oroszországhoz, tiszteletben tartják kultúráját, történelmét és hagyományait”.

A szerdán elfogadott törvény értelmében ukrán állampolgárok könnyebben juthatnak orosz állampolgársághoz. A jövőben elegendő jegyző előtt bejelenteni (a hivatalos szervek igazolásának bemutatása nélkül), hogy az illető az orosz lakhatási engedély és személyi igazolvány átvétele érdekében lemondott ukrán állampolgárságáról. Az ukrán hatóságok ugyanis nem adnak ki igazolást, ha valaki lemond állampolgárságáról.

A kihirdetés után a törvény szeptember 1-jén lép életbe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Százéves italokat mentettek a tengerből

  Százéves italokat mentettek a tengerből

  Elképesztő rakománnyal jött fel a víz felszínére az Ocean X svéd merülőcsoport, akiknek 900 palack nedűt sikerült megmenteniük egy 1917-ben elsüllyedt hajóról.

 • Részegen ügyelt a radiológus

  Részegen ügyelt a radiológus

  Hatalmas lelki bánatában igen erősen felöntött a garatra egy radiológus Oroszországban, a gond ezzel csak az volt, hogy ezt munkaidőben tette.

 • A nap képe: Harci panda

  A nap képe: Harci panda

  Bemutatták a Belgiumban található Pairi Daiza állatkert 3 hónapos pandakölyök ikreit. A képen Bao Di, az ikerpár hím tagja látható, aki nyugodt nővérével ellentétben nagyon aktív, félelmetesen vicsorít a kis csöppség.