EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Külföld

Megszégyenítő hangüzenet került az adósok telefonszámára

Megszégyenítő hangüzenetet rendeltek hozzá az adótartozással rendelkező helyiek mobiltelefonszámához Kelet-Kínában.

A Csiangszu tartománybeli Kuanjün megye népbírósága a helyi mobilszolgáltatóval együttműködve dolgozta ki a speciális hangüzenetet, amely figyelmezteti a telefonálókat, ha épp olyasvalakit hívnak, akinek adótartozása van.


“Az Ön által hívott előfizető a Kuanjün megyei bíróság feketelistájára került, amiért nem rendezte adósságait. Kérjük nyomatékosan javasolja a személynek, hogy teljesítse jogi kötelességeit. Kuanjün megye népbírósága hálás a segítségéért. Köszönjük!” – hangzik el az automatikusan lejátszott üzenetben.

A bíróság szerint az intézkedés célja, hogy megszégyenítsék, valamint a barátaik és rokonaik révén nyomást gyakoroljanak azokra, akik elbujdosnak, miután felszólítást kaptak a tartozásaik rendezésére.


Az illetékesek szerint az adósok nem tudnak maguk megszabadulni a nevükön lévő összes mobiltelefonszámhoz hozzárendelt megszégyenítő üzenettől, csak úgy, ha befizetik a tartozásukat.

Mostanáig tíz ember került fel a bíróság feketelistájára, közülük volt is, aki azonnal hívta a bíróságot, hogy kész kifizetni részletekben a 100 ezer jüan (3,8 millió forint) tartozását. Az adósok többsége magánvállalkozó, aki “elrejtette” vagyonát, hogy elkerülje a fizetést.

Nem csupán Kuanjün az egyetlen hely Kínában, ahol problémát jelentenek a nem fizető adósok. A közép-kínai Hupej és Henan tartományok egy-egy városában is a megszégyenítő hangüzenethez hasonló intézkedéseket vezettek be ellenük.

Hupej tartomány fővárosában, Vuhanban a múlt pénteken közölte az illetékes bíróság, hogy egy 59 éves nő átplasztikáztatta magát, hogy megússza 25 millió jüanra (csaknem egymilliárd forintra) rúgó tartozása megfizetését. A rendőrök állítólag “megdöbbentek”, amikor elkapták a nőt, aki a délkelet-kínai Sencsenbe menekült, miután egy vuhani bíróság az adóssága megfizetésére kötelezte. “Nagyon megdöbbentünk a helyszínen. A nő úgy festett, mintha a harmincas éveiben járna, nem úgy, mint a nálunk lévő fotókon”.

A nő elismerte, hogy más emberek személyigazolványát használva utazta át az országot vonattal, a plasztikai műtétjeit pedig kölcsönkért bankkártyákkal fedezte.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kína helyett Indiában fogják gyártani az iPhone-t

    Kína helyett Indiában fogják gyártani az iPhone-t

    Az Apple beszállítója, a tajvani Foxconn egymilliárd dolláros beruházással bővíti az Apple számára iPhone-készülékeket összeszerelő indiai üzemét annak érdekében, hogy oda telepítse át kínai gyártását.

  • Majommunka-mentesek lesznek a thaiföldi kókuszdiók!

    Majommunka-mentesek lesznek a thaiföldi kókuszdiók!

    Majommunka-mentességet igazoló címkével kell ellátni Thaiföldön a kereskedelmi forgalomba kerülő kókuszdiót a jövőben, miután állatvédők a makákók kizsákmányolásával vádolták meg a helyi kókuszipart, és egyes amerikai, brit és holland áruházláncok levették polcaikról a thaiföldi kókuszdiót.