EUR: 325,28 Ft
CHF: 295,22 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Külföld

Megszégyenítő hangüzenet került az adósok telefonszámára

Megszégyenítő hangüzenetet rendeltek hozzá az adótartozással rendelkező helyiek mobiltelefonszámához Kelet-Kínában.

A Csiangszu tartománybeli Kuanjün megye népbírósága a helyi mobilszolgáltatóval együttműködve dolgozta ki a speciális hangüzenetet, amely figyelmezteti a telefonálókat, ha épp olyasvalakit hívnak, akinek adótartozása van.


“Az Ön által hívott előfizető a Kuanjün megyei bíróság feketelistájára került, amiért nem rendezte adósságait. Kérjük nyomatékosan javasolja a személynek, hogy teljesítse jogi kötelességeit. Kuanjün megye népbírósága hálás a segítségéért. Köszönjük!” – hangzik el az automatikusan lejátszott üzenetben.

A bíróság szerint az intézkedés célja, hogy megszégyenítsék, valamint a barátaik és rokonaik révén nyomást gyakoroljanak azokra, akik elbujdosnak, miután felszólítást kaptak a tartozásaik rendezésére.


Az illetékesek szerint az adósok nem tudnak maguk megszabadulni a nevükön lévő összes mobiltelefonszámhoz hozzárendelt megszégyenítő üzenettől, csak úgy, ha befizetik a tartozásukat.

Mostanáig tíz ember került fel a bíróság feketelistájára, közülük volt is, aki azonnal hívta a bíróságot, hogy kész kifizetni részletekben a 100 ezer jüan (3,8 millió forint) tartozását. Az adósok többsége magánvállalkozó, aki “elrejtette” vagyonát, hogy elkerülje a fizetést.

Nem csupán Kuanjün az egyetlen hely Kínában, ahol problémát jelentenek a nem fizető adósok. A közép-kínai Hupej és Henan tartományok egy-egy városában is a megszégyenítő hangüzenethez hasonló intézkedéseket vezettek be ellenük.

Hupej tartomány fővárosában, Vuhanban a múlt pénteken közölte az illetékes bíróság, hogy egy 59 éves nő átplasztikáztatta magát, hogy megússza 25 millió jüanra (csaknem egymilliárd forintra) rúgó tartozása megfizetését. A rendőrök állítólag “megdöbbentek”, amikor elkapták a nőt, aki a délkelet-kínai Sencsenbe menekült, miután egy vuhani bíróság az adóssága megfizetésére kötelezte. “Nagyon megdöbbentünk a helyszínen. A nő úgy festett, mintha a harmincas éveiben járna, nem úgy, mint a nálunk lévő fotókon”.

A nő elismerte, hogy más emberek személyigazolványát használva utazta át az országot vonattal, a plasztikai műtétjeit pedig kölcsönkért bankkártyákkal fedezte.

Kapcsolódó Cikkek

  • Thor nevében akart füvet venni

    Thor nevében akart füvet venni

    Valaki nagyon humoros kedvében volt Kanadában, amikor egy kamuszemélyivel szeretett volna online marihuánát vásárolni. A vásárlás részével még nem is lett volna probléma, ugyanis az országban legális a fűvásárlás 18 év felett, ám a személyi igazolvány, ami a beszerzéshez elengedhetetlen, több, mint furcsa.