2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Sport

Megvan az első! Bronzérmes a férfi gyorsváltó!

Bronzérmes lett a 4×100 méteres férfi gyorsváltó a 17. vizes vb budapesti úszóversenyeinek nyitónapján a Duna Arénában, az első magyar medált szerezve meg a hazai rendezésű világbajnokságon. Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott a 200 m vegyes hétfői döntőjébe.

A selejtezőben nagy országos csúcsot úszó kvartett a staféták küzdelmében este is remekelt: a délelőtti 3:13.28-as rekordhoz képest ezúttal tovább javulva 3:11.95-tel harmadikként zárt a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételű válogatott. Kozma, aki a matinés viadalon a váltó első embereként visszavette Némethtől a szám magyar csúcstartója címet, szintén tovább faragott friss, 48.61-es rekordjából, amely immár 48.26 másodperc!


Hihetetlen hangulatú finálét teremtett a Duna Aréna telt házas közönsége, szinte felrobbant a létesítmény, amikor már lehetett érezni, hogy utolsó úszóként Bohus Richárd képes lehet behozni a

stafétát a harmadik helyre. Végül sikerült is megszerezni a harmadik helyet, a 10 ezer néző pedig hatalmas üdvrivalgásban tört ki.


A számot az amerikaiak nyerték 3:10.06 perccel, a második helyen a brazil váltó zárt.

A vasárnap másik magyar érdekeltségű döntőjében, 400 méter női gyorson Kapás Boglárka az 5., Késely Ajna pedig a 6. helyen végzett. Kapás – kissé kései hajrát nyitva – 4:04.77 perc alatt ért célba, míg a 15 esztendős Késely 4:05.75-ös remek egyéni csúccsal lett hatodik. Utóbbi könnyekben tört ki, amikor a hatalmas nézőtéri ováció mellett hangosbemondón gratuláltak neki, s elcsukló hangon mondott köszönetet mindenkinek, aki szorított érte.

Ami a vasárnapi elődöntős magyarok szereplését illeti: a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka nem hagyott kétséget afelől, hogy 200 méter vegyesen jelenleg verhetetlen, 2:07.14 perces idővel, roppant magabiztosan jutott be elsőként a hétfői döntőbe. Ugyanitt Jakabos Zsuzsanna 2:11.92-vel tizenkettedikként zárt.

“Hihetetlen érzés itt úszni, mindenki megpróbálta elképzelni, milyen lesz, de ez mindent felülmúlt. Nekem még nehezen is ment a koncentráció emiatt, a magyar közönség felülmúlhatatlan” – mondta

Hosszú Katinka, aki arra a kérdésre, hogy mennyire úszta ki magát, csak annyit mondott, “ez csak elődöntő volt.”

A női 100 méter pillangón Szilágyi Liliána 57.75 másodperccel – alig 21 századnyira maradva el saját országos rekordjától – 9. lett, éppen lecsúszva a hétfői döntőről.

Cseh László a pillangó sprintszámában, 50 méteren, melyen két éve Kazanyban bronzérmet szerzett, 23.51 másodperccel futamában – rossz rajttal – ötödik lett, ez pedig összesítésben a 11. helyre volt elég.

“Ez most valahogy nem állt össze, de úgy érzem, az úszásom gyorsasága megvan ahhoz, hogy ez jó legyen 100-on és 200-on” – értékelt a 31 éves, kétszeres világbajnok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Késely megijedt a lehetőségtől

  Késely megijedt a lehetőségtől

  Hosszú Katinka hétfői aranyérme után szerényebb eredményekkel kellett beérni a vb-n. Kozma Dominik hetedik lett 200 méter gyorson, majd Késely Ajna végzett a hatodik helyen 1500 gyorson.

 • Vámos: Ilyen gólokról álmodozom

  Vámos: Ilyen gólokról álmodozom

  Vámos Márton utolsó másodpercekben lőtt góljával 10-9-re verte Ausztráliát a magyar vízilabda-válogatott, és ezzel bejutott az elődöntőbe a kvangdzsui világbajnokságon.

 • Kötelező győzelem a máltaiak ellen

  Kötelező győzelem a máltaiak ellen

  Elsőként a Ferencváros labdarúgócsapata kezdi meg a szerepelést a nemzetközi kupaporondon továbbjutó magyar csapatok közül. A Fradi ellenfele a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében a máltai Valletta csapata lesz, amelyet ma fogadnak a zöld-fehérek a Groupama Arénában.