EUR: 307,66 Ft
CHF: 265,63 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Menedékkérők visszaküldéséről egyezett meg Belgium Görögországgal

Két menedékkérő visszaküldéséről egyezett meg Belgium Görögországgal, s cserében felújítja a görög regisztrációs központok segítését – adta hírül csütörtökön a La Libre Belgique című belga napilap.

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár elmondta, hogy bár a belga hatóságok az ujjlenyomatok alapján nyolc ember esetében állapították meg, hogy az Európai Unión belül Görögországban nyújtottak be először menedékjog iránti kérelmet, csak kettejük visszafogadásáról született megegyezés a Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszterrel folytatott tárgyalásokon.

Noha szám szerint ez kevésnek mondható, a visszafogadás ténye szimbolikus jelentőségű – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint 2011 óta az EU egyetlen tagállama sem küldött vissza Görögországba az unióban először ott regisztrált menedékkérőket.

Theo Francken a tárgyalásokon ígéretet tett arra, hogy ismét küldenek menekültügyi szakértőket a Görögországban működő regisztrációs központok munkájának segítésére. A romló biztonsági helyzetre hivatkozva ugyanis Belgium tavaly novemberben hazahívta a görög szigeteken szolgálatot teljesítő tisztviselőit. Korábban a menekültek rendszeresen megfenyegették a regisztrációt végző munkatársakat és az őket segítő szakértőket. Nem egy esetben gyújtották fel az Európai Unió menekültügyi irodáit, a lassú ügyintézés ellen tiltakozva. Mivel a helyzet rendeződött, a belga szakértők visszatérnek a helyszínre – tette hozzá.

A napilap szerint Jannisz Muzalasz kijelentette, Görögország újra elfogadja a menedékkérőkre és bevándorlókra vonatkozó Dublini szabályozást, de csak azoknak az uniós országoknak az esetében, amelyek segítséget nyújtanak Athénnak a migrációs válság kezelésében. A görög miniszter hangsúlyozta, hogy Athén ellenőrzés alatt tartja a helyzetet. Mindazonáltal arra kérte az EU tagállamait, ne feledkezzenek meg Görögországról, ugyanis a segítség elmaradás esetén összeomolhat a menekültek regisztrációjára felállított rendszer.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.