EUR: 337,29 Ft
CHF: 315,35 Ft
2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Egyéb Szekszárd

Mészöly megértése a téma a Szekszárdi Magasiskolában

Mészöly Miklós írásművészetének megértése áll a középpontjában a Szekszárdi Magasiskola elnevezésű irodalmi alkotótábornak és mesterkurzusnak, amelynek e héten zajló programjában nyilvános felolvasóestek, kritikus–író beszélgetések is szerepelnek.

A szekszárdi önkormányzat, a szekszárdi PAD Irodalmi Egyesület és a Mészöly Miklós Egyesület húsz résztvevővel rendezi meg Mészöly szülővárosában az egyhetes írótábort, ezúttal A megértés gyengesége címmel.


A Mészöly Miklós Irodalmi Akadémiának is nevezett esemény meghívójában Szilasi László, a mesterkurzus vezetője Az atléta halála című 1966-os Mészöly-regényt idézte: „Az igazi megértésben mindig van egy csöpp gyengeség is.” Mint írta, a tábor szemináriumain azt keresik majd, ami „igazivá teheti az írásos megértést”.

„Mészöly írásművészetéről kemény, erőszakos kép alakult ki, ha megpróbáljuk aláhúzni azokat a jeleket, hogy a megértésre való igyekezetben gyengeség is van, jót tesz Mészöly tanításának. Szeretnénk átadni azt, hogy mit lehet elsajátítani Mészölytől most, és ehhez különös módon ez a gyengeség is hozzátartozik” – mondta az író az MTI-nek.


A kurzuson Szilasi László mellett Péterfy Gergely a prózáról, Orcsik Roland és Vörös István a versírásról tartott szemináriumokat. A program nyilvános részében a Mészöly Miklós-emlékházban Bazsányi Sándor, Nagy Boglárka, Szilágyi Zsófia, Thimár Attila tartott előadást az íróról, majd a szekszárdi Bormúzeumban a négy kurzusvezető felolvasóestjét rendezték meg. Napról napra egy-egy kritikus beszélgetett írókkal, költőkkel a Vármegyeháza Pollack kávézójában. A sorozat meghívott vendégei Ágoston Zoltán, Keresztesi József, Mészáros Sándor, Sós Dóra, valamint Baranyai László, Kukorelly Endre, Márton László, Szkárosi Endre, Szabó Róbert Csaba és Tóth Krisztina voltak.

A Márton Lászlóval tervezett beszélgetés után bemutatják a 2005-ben Mészöly-díjat kapott íróról, műfordítóról készült portréfilmet; a tábor utolsó napján, 14-én, pénteken a Placc közösségi házban a kurzus résztvevői is felolvassák írásaikat.

Felolvasások, beszélgetések, műelemzések és alkotás a tábor programja
Fotó: Fazekas Zoltán

Kapcsolódó Cikkek