EUR: 323,23 Ft
CHF: 280,47 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb Szekszárd

Mészöly megértése a téma a Szekszárdi Magasiskolában

Mészöly Miklós írásművészetének megértése áll a középpontjában a Szekszárdi Magasiskola elnevezésű irodalmi alkotótábornak és mesterkurzusnak, amelynek e héten zajló programjában nyilvános felolvasóestek, kritikus–író beszélgetések is szerepelnek.

A szekszárdi önkormányzat, a szekszárdi PAD Irodalmi Egyesület és a Mészöly Miklós Egyesület húsz résztvevővel rendezi meg Mészöly szülővárosában az egyhetes írótábort, ezúttal A megértés gyengesége címmel.


A Mészöly Miklós Irodalmi Akadémiának is nevezett esemény meghívójában Szilasi László, a mesterkurzus vezetője Az atléta halála című 1966-os Mészöly-regényt idézte: „Az igazi megértésben mindig van egy csöpp gyengeség is.” Mint írta, a tábor szemináriumain azt keresik majd, ami „igazivá teheti az írásos megértést”.

„Mészöly írásművészetéről kemény, erőszakos kép alakult ki, ha megpróbáljuk aláhúzni azokat a jeleket, hogy a megértésre való igyekezetben gyengeség is van, jót tesz Mészöly tanításának. Szeretnénk átadni azt, hogy mit lehet elsajátítani Mészölytől most, és ehhez különös módon ez a gyengeség is hozzátartozik” – mondta az író az MTI-nek.


A kurzuson Szilasi László mellett Péterfy Gergely a prózáról, Orcsik Roland és Vörös István a versírásról tartott szemináriumokat. A program nyilvános részében a Mészöly Miklós-emlékházban Bazsányi Sándor, Nagy Boglárka, Szilágyi Zsófia, Thimár Attila tartott előadást az íróról, majd a szekszárdi Bormúzeumban a négy kurzusvezető felolvasóestjét rendezték meg. Napról napra egy-egy kritikus beszélgetett írókkal, költőkkel a Vármegyeháza Pollack kávézójában. A sorozat meghívott vendégei Ágoston Zoltán, Keresztesi József, Mészáros Sándor, Sós Dóra, valamint Baranyai László, Kukorelly Endre, Márton László, Szkárosi Endre, Szabó Róbert Csaba és Tóth Krisztina voltak.

A Márton Lászlóval tervezett beszélgetés után bemutatják a 2005-ben Mészöly-díjat kapott íróról, műfordítóról készült portréfilmet; a tábor utolsó napján, 14-én, pénteken a Placc közösségi házban a kurzus résztvevői is felolvassák írásaikat.

Felolvasások, beszélgetések, műelemzések és alkotás a tábor programja
Fotó: Fazekas Zoltán

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.