2017. november 23., csütörtök
Kelemen, Klementina

Belföld

Mi köze Osztyapenkónak a Mekihez?

Valami furcsa, borzongással teli nosztalgia keríti hatalmába az embert, amikor az egyik Budaörsi úti gyorsétteremben olyan számlát kap, melyen ott szerepel egy szovjet százados neve is. Az M1–M7 bevezető szakaszát évtizedekig jelképező Osztyapenko-szobrot a rendszerváltás után távolították el a helyszínről. De mit keres a neve a gyorsétterem számláján?

McDonald’s Osztyapenkó – olvasható a Budaörsi úti gyorsétterem számláján, amelyet munkatársunk kapott nemrég. A rendszerváltás előtti időkben, amikor még Zsigulival vagy éppen füstöt okádó Trabanttal indultak a magyarok a Balatonra, teljesen világos volt mindenki előtt, ha valaki azt mondta: találkozzunk az Osztyapenko környékén. Azóta nagyot változott a világ, így a mai fiatalok talán már nem is tudják, hol van a Felszab tér (ma Ferenciek tere), vagy a Lenin körút (ma Teréz körút), ami természetesen már más nevet visel. Ahogy a sokáig hősnek tartott Osztyapenko szobra sem áll már a Budaörsi úton, így a furcsa számlát megkapva felkerestük a gyorsétteremláncot.


– Az ön által említett Budaörsi úton egymáshoz közel két McDonald’s étterem található. Mivel a környezet beazonosíthatósága szempontjából a 80-as, illetve 90-es évek elején a szobor könnyű támpontot adott, így belső használatban ezt a helyrajzi pontot alkalmazták a kollégák. A számítógépes rendszerben ugyan ez így maradt, de az étterem nem viseli és soha nem is viselte a szovjet százados nevét – írták válaszukban. Érdekesség, hogy nemcsak a számlán, de a gyorsétteremlánc honlapján is az Osztyapenkó név szerepel.

 

Hősként ünnepelték

Osztyapenkó százados Malinovszkij marsall üzenetét vitte a körbezárt magyar főváros német katonai parancsnokságára. A szovjet parancsnok üzenetében megadásra szólította fel a védőket, ezt azonban a németek visszautasították, Hitlertől ugyanis azt a parancsot kapták, hogy az utolsó emberig ki kell tartani. Osztyapenko a válasszal a saját vonalak felé indult, s ma már bizonyított, hogy nem a németek lőtték le, hanem aknára futott dzsipjében halt meg. Szobrát 1951-ben avatták fel, a rendszerváltás után nem sokkal pedig eltávolították, jelenleg a budapesti szoborparkban található.

McDonald’s

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Nehezen kezelhető a pedofil tanár 11 éves áldozata

  Nehezen kezelhető a pedofil tanár 11 éves áldozata

  Pszichiáter kezeli azt a 11 éves kisfiút, akit a pedofil informatikatanár, Sz. Zoltán november 7-én megkísérelt elszöktetni az országból. Végh József kriminálpszichológus szerint a 32 éves férfi olyan befolyásra tett szert a kisfiú felett, hogy hosszú terápiával is csak akkor lehet helyrehozni a lelkét, ha ő is akarja.

 • Csókosok halálos csókja

  Csókosok halálos csókja

  Fura egy történetet boncolgat a csvm.blogstar.hu szerzője, amelyet alaposan végigolvasva csak a vak nem látja: csókosok közt vesztes, aki néma.

 • Családszervezetek a koraszülöttekért

  Családszervezetek a koraszülöttekért

  A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és az Emmi közös szervezésében idén is megrendezik a Családszervezetek Jótékonysági Adventi Vásárát december 3-án, vasárnap 10 és 18 óra között a Millenáris D épületében.

 • Brutálisan támad a Soros-hálózat

  Brutálisan támad a Soros-hálózat

  Folytatódik Magyarországgal szemben a Soros-hálózat támadása. A milliárdos tőzsdespekuláns eközben hatalmas összegeket költött és költ arra, hogy földbe döngölje Orbán Viktort és cikkek sorát jelentesse meg a magyar sajtószabadság eltiprásáról.