EUR: 325,62 Ft
CHF: 294,14 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Miniszoknyát merészelt felvenni egy szaúdi nő, letartóztatták

Letartóztattak a szaúdi hatóságok egy nőt, aki az interneten vírusként terjedő videót osztott meg az egyik üzenetküldő szolgáltatásban, amelyen az látható, hogy miniszoknyában, fedetlen fejjel, rövid ujjú felsőben sétál egy erőd romjai között.

A videó hatalmas felháborodást váltott ki az iszlám keményvonalas, vahhábita ágát követő országban, ahol a nők nem ülhetnek volán mögé, és csak szigorú öltözködési előírásokat betartva mutatkozhatnak az utcán, testük szinte egészét eltakarva. A “szemérmetlenül öltözött” nőről készült szaúdi híradásokban csak elhomályosított képeket mutattak a helyi tévénézőknek.


A hatóságok a fővárosban, Rijádban vették őrizetbe a nőt, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Azzal vádolják, hogy “szemérmetlen öltözéket” viselt. Az el-Ihbarija állami televízió arról számolt be, hogy a nő ügyét a rendőrség továbbította az ügyészségnek.

Az AP amerikai hírügynökség arról ír, hogy az ország lakosságának több mint fele 25 évnél fiatalabb, és a közösségi médiában rengetegen élik ki az ország konzervatív szabályai miatti frusztrációjukat a hivatalos állami cenzúra megkerülésével.


Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd trónörökös több olyan intézkedést hozott, mellyel a vahhábizmus keretei között igyekezett a kedvükre tenni. A múlt héten jelentették be például, hogy mostantól az állami iskolába járó lányok is sportolhatnak az iskolában, és testnevelés órájuk is lesz. Megnyirbálták a vallási rendőrség jogköreit is, például ők már nem vehetnek őrizetbe senkit. A nemek szigorú szegregációja és a nőket érintő további korlátozások viszont továbbra is érvényben vannak. A többi között a nők nem igényelhetnek útlevelet a család egy férfi tagjának engedélye nélkül.

Kapcsolódó Cikkek

  • Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében

    Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében

    Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter Strasbourgban kedden.

  • A nap képe: Majomszeretet

    A nap képe: Majomszeretet

    Nem is olyan régen egy új taggal bővült a sydney-i Taronga állatkert csimpánzcsaládja. A kicsi a Shiba nevet kapta gondozóitól, aki napról napra erősebb, ám még néhány hétre biztosan szüksége van, hogy elszakadjon anyja, Safiri védelmező karjaitól.