EUR: 326,32 Ft
CHF: 294,56 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Belföld

Koszorús Ferenc példamutatása ma is irányadó

Koszorús Ferenc személyes példamutatása ma is irányadó – mondta Kun-Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri biztosa a vezérkari ezredes tiszteletére rendezett emléknapon pénteken, Budapesten.

A miniszteri biztos ünnepi beszédében kiemelte: az emlékezés az egyik legmeghatározóbb dolog az emberi életben, múltunk nélkül nem lenne jelenünk és nem lenne jövőnk.


Úgy fogalmazott: az ősök tetteinek, küzdelmeinek és döntéseinek következményeként lehetnek most itt, ezért “szívből jövő szent kötelesség” az általuk ránk hagyott anyagi, szellemi és erkölcsi örökség ápolása, gondozása és továbbvitele a jövő generációk számára.

Kun-Szabó István rámutatott: minden történelmi kornak megvannak a maga sajátosságai, azok a kihívások és nehézségek, amelyekkel egykoron elődeinknek, ma pedig nekünk kell szembe nézni. A 20. század első fele az egyik leginkább embert próbáló időszaka volt a történelemnek, amikor addig soha nem látott pusztításra került sor, rövid időn belül kétszer is.


Koszorús Ferenc ilyen történelmi körülmények között választotta a katonatiszti pályát, tette le esküjét a haza szolgálatára és maradt hű hozzá a legjobb tudása szerint, hogy ma, itt Magyarországon nyugodtan élhessünk. Egy olyan katona előtt hajtanak fejet, akinek sok társával együtt rendkívül zavaros történelmi időszakban kellett helyt állnia, a hazáját szolgáló tisztként – mutatott rá, hozzátéve: Koszorús Ferenc személyes példamutatása a mai kor gyermekei számára is irányadóak.

Koszorús Ferenc erdélyi református magyar katonacsaládból származott, 1899. február 3-án született Debrecenben. A hadiakadémia elvégzése után 1929-ben Nyíregyházán a lovasdandár vezérkari tisztje lett. 1937-től vezérkari őrnagyként lovashadosztály vezérkari főnök, a lovassági és gyorsfegyvernem szemlélőjének a vezérkari tisztje. 1940-41-ben a Ludovika Akadémia tanulmányi csoportvezetője.

Koszorús Ferencet a budapesti zsidóság egyik megmentőjének tartják, legismertebb haditette a csendőrpuccs megakadályozása 1944-ben, amely lehetővé tette a budapesti zsidóság deportálásának leállítását.

2014-ben Hende Csaba honvédelmi miniszter Hazáért Érdemjellel tüntette ki tetteiért.

Kapcsolódó Cikkek

  • Így járhatnak egyre többen luxusautóval

    Így járhatnak egyre többen luxusautóval

    Dübörög a magyar autópiac: három év alatt másfélszeresére duzzadt a kereslet az új autók iránt, amelyekből idén 160 ezer is forgalomba állhat. Többé nálunk sem mennek ritkaságszámba az extravagáns autócsodák – naponta húz el mellettünk egy a fővárosi utakon.

  • Drágultak az üzemanyagok

    Drágultak az üzemanyagok

    Drágultak az üzemanyagok; a Mol emelte 7 forinttal a benzin, és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán.