2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb VIII.kerület

Modern gyermektábort épít az önkormányzat

Nagyobb és a korszerű igényeknek megfelelő lesz a káptalanfüredi gyermektábor, amely az új létesítményeknek köszönhetően sporttáborozásra is alkalmas lesz.

Több mint ötven éve szolgálja már a józsefvárosi gyerekeket, fiatalokat az önkormányzat káptalanfüredi tábora. Az 1960-as években kialakított létesítmény felett azonban eljárt az idő, komolyabb korszerűsítésen öt évtizede nem esett át, ezért az önkormányzat a felújítás mellett döntött. A többmilliárdosra becsült beruházás azonban túlságosan nagy terhet róna Józsefvárosra, ha kizárólag saját költségvetésből kellene megvalósítania, ezért partnert kezdett keresni. A tábor célja a sportos, aktív életre nevelés, az egészséges életmód népszerűsítése, ehhez olyan infrastruktúrára van szükség, ami mindezt lehetővé teszi. És olyan üzlettársra, akinek érdeke egy ilyen létesítmény megszületése. Az önkormányzat megállapodást kötött a méltán világhírű veszprémi kézilabdacsapattal. Az együttműködési megállapodásnak köszönhetően lehetővé vált, hogy az üdülőkomplexum felújítása, vagyis az új lakó- és kiszolgálóegységek felépítése mellett, edzőtáborozáshoz szükséges létesítmények is épüljenek.


Jelentősen nő a tábor zöldfelülete

Portaépület is kerül a területre

A közművesített, saját fürdőszobás lakóházak korszerűek is, szépek is

A legfontosabb cél az aktív, sportos életre nevelés

A beruházás eredményeként egy minden elemében megújult, sportolási lehetőségekkel kibővített, modern tábor várja majd a kerületieket, mely alkalmas lesz edzőtáborozásra és utánpótlás-nevelésre is. A tervek szerint új lakó- és kiszolgálóegységeket, edzőcsarnokot, kültéri futópályát is építenek, a terület teljes rehabilitálása mellett. A tábor területén korábban meglévő nyitott sportpálya rossz idő esetén nem volt használható és a tábor befogadóképességéhez képest is alulméretezett volt. A tábor fejlesztése során fontos szempont a gyermekek sportolási lehetőségeinek bővítése, az egészséges életmódra nevelés biztosítása. Nő a tábor befogadóképessége, a szállásegységek nagyobbik részét hat, egyenként 24 fős összkomfortos épület fogja jelenteni, amelyek mellett a központi épülethez csatlakozó kollégiumban további létszám elhelyezésére lesz lehetőség.

Megújul a zöldfelület

A zöldfelület kezelése során dendrológiai szakvélemény alapján járnak el, törekedve a ligetes környezet megőrzésére.

A zöldfelület aránya 67,45 százalék lesz az előírt 50 százalékhoz képest.

750 fát vágnak ki a dendrológiai szakvélemény alapján.

A kivágott fák pótlására telepítenek 409 lombhullató és 142 örökzöld fát, továbbá 1500 évelő és egynyári növényt, valamint 1130 cserjét.

Növénytelepítés utáni mérleg: lombhullató fák száma 1070 darab, örökzöldek száma 142 darab, cserjefelület (281,05 négyzetméter) 1130 darab, évelő és egynyári felület (80,89 négyzetméter) 1500 darab.

A fejlesztések megvalósulása után továbbra is elsődleges cél, hogy a tábort a kerületi iskolákba, óvodákba járó gyermekek vegyék igénybe. A fejlesztés megvalósításával a kerületi gyermekek a táborban évszaktól és időjárástól függetlenül hasznosan tölthetik a szabadidejüket. Ezzel együtt a téli időszakban a veszprémi kézilabdacsapat utánpótlás-korosztályai használják majd a számukra kialakított létesítményeket.


Jelenleg a beruházás második üteme zajlik: mivel a tereprendezés befejeződött, új, önálló fürdőszobával rendelkező, modern házakat húznak fel, továbbá építenek portaépületet, játszóteret, futópályát, utakat, parkolót és a közműveket.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek