EUR: 322,88 Ft
CHF: 285,50 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb Ózd

Molnárkalácsünnep Borsodnádasdon

Tizedik alkalommal rendezték meg Borsodnádasdon a Molnárkalács Fesztivált, jókora szereplő- és sütőgárdával. Huszonnégy csapat mutatta be cukrásztudományát a kétnapos program során.

A helybeli gyerekekből álló Mű-vész-hely műsora a szokásoknak megfelelően ismét nagyot szólt. Hófehérke vagy valami ilyesmi címmel a mai korba helyeztek több ismert mesét, szlenggel és egyéni beszólásokkal fűszerezve. A közösségi házban megtartott mintegy két és fél órás előadásukat többször visszatapsolták és a nevetéstől szem nem maradt szárazon.


Fotó: Lokál
Képalá: A Csík Zenekar zárta a fesztivált

Szombaton a borsodnádasdi kötődésű ifjabb Bárczy Zoltán száz éve született édesapjának Ide vésem fiam című könyvét mutatta be, ami kordokumentumokra épült regényszerű kiadvány. A szerző írta a „Százéves a Borsodnádasdi Lemezgyár” című könyvet 1964-ben, feldolgozva a helyi nagyüzem addigi történetét. A kulturális programokban a helyi és térségi fellépők mellett bemutatkozott a Matyó Néptáncegyüttes is, a táncházat pedig a Folk betyárok vezényelték. Előtte a Nemzeti Kulturális Örökség igazgatóságának igazgatója, dr. Csonka-Takács Eszter nyitotta meg a fesztivált, méltatva a helybeliek hagyományőrző szerepét az egyetemes magyar örökségvédelemben. Riz Gábor országgyűlési képviselő az esemény rangját emelte ki, ami a térségben az egyik legnagyobb rendezvénnyé nőtte ki magát az elmúlt évtizedben. A szellemi érték mellett a munkának kézzelfogható, pontosabban ehető eredménye a molnárkalács, amit egyre többen ismernek meg az országban a különböző kereskedelmi láncokon keresztül.

Fotó: Lokál
Képalá: Sütöm-sütöm – így készül a molnárkalács

A tűzoltó-bemutató, a népi játszótér és egyéb programok mellett ezúttal is nagy sikere volt a karcagi birkapaprikásnak. A kunok tradicionális étele már szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, amit megcéloztak a nádasdiak is. Egyelőre kiemelt nemzeti értékként szerepel a molnárkalács a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékének 12. elemeként.


Fotó: Lokál
Képalá: dr. Csonka-Takács Eszter, Riz Gábor és Kormos Krisztián polgármester nyitották meg a fesztivált

Fotó: Lokál
Képalá: Az ünnepelt névadó

Fotó: Lokál
Képalá: A Hungarikumként nyilvántartott karcagi birkapaprikásnak nagy sikere volt Borsodnádasdon

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.