EUR: 325,98 Ft
CHF: 294,35 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Egyéb Ózd

Molnárkalácsünnep Borsodnádasdon

Tizedik alkalommal rendezték meg Borsodnádasdon a Molnárkalács Fesztivált, jókora szereplő- és sütőgárdával. Huszonnégy csapat mutatta be cukrásztudományát a kétnapos program során.

A helybeli gyerekekből álló Mű-vész-hely műsora a szokásoknak megfelelően ismét nagyot szólt. Hófehérke vagy valami ilyesmi címmel a mai korba helyeztek több ismert mesét, szlenggel és egyéni beszólásokkal fűszerezve. A közösségi házban megtartott mintegy két és fél órás előadásukat többször visszatapsolták és a nevetéstől szem nem maradt szárazon.


Fotó: Lokál
Képalá: A Csík Zenekar zárta a fesztivált

Szombaton a borsodnádasdi kötődésű ifjabb Bárczy Zoltán száz éve született édesapjának Ide vésem fiam című könyvét mutatta be, ami kordokumentumokra épült regényszerű kiadvány. A szerző írta a „Százéves a Borsodnádasdi Lemezgyár” című könyvet 1964-ben, feldolgozva a helyi nagyüzem addigi történetét. A kulturális programokban a helyi és térségi fellépők mellett bemutatkozott a Matyó Néptáncegyüttes is, a táncházat pedig a Folk betyárok vezényelték. Előtte a Nemzeti Kulturális Örökség igazgatóságának igazgatója, dr. Csonka-Takács Eszter nyitotta meg a fesztivált, méltatva a helybeliek hagyományőrző szerepét az egyetemes magyar örökségvédelemben. Riz Gábor országgyűlési képviselő az esemény rangját emelte ki, ami a térségben az egyik legnagyobb rendezvénnyé nőtte ki magát az elmúlt évtizedben. A szellemi érték mellett a munkának kézzelfogható, pontosabban ehető eredménye a molnárkalács, amit egyre többen ismernek meg az országban a különböző kereskedelmi láncokon keresztül.

Fotó: Lokál
Képalá: Sütöm-sütöm – így készül a molnárkalács

A tűzoltó-bemutató, a népi játszótér és egyéb programok mellett ezúttal is nagy sikere volt a karcagi birkapaprikásnak. A kunok tradicionális étele már szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, amit megcéloztak a nádasdiak is. Egyelőre kiemelt nemzeti értékként szerepel a molnárkalács a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékének 12. elemeként.


Fotó: Lokál
Képalá: dr. Csonka-Takács Eszter, Riz Gábor és Kormos Krisztián polgármester nyitották meg a fesztivált

Fotó: Lokál
Képalá: Az ünnepelt névadó

Fotó: Lokál
Képalá: A Hungarikumként nyilvántartott karcagi birkapaprikásnak nagy sikere volt Borsodnádasdon

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.