2020. január 21., kedd
Ágnes

Külföld

Műholdat küld az űrbe Irán

Irán negyedtonnás műholdat bocsátott fel csütörtökön az űrbe – jelentette az iráni állami tulajdonú média.

A műhold sikeres felbocsátásáról az állami televízió mellett az állami tulajdonú yjc.ir hírportál és a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség is beszámolt.


A műholdat a fárszi nyelven “főnixet” jelentő “Szimorg” nevű rakéta vitte fel a világűrbe, ahol Föld körüli pályára állt.

Az iráni rakétakísérleteket az elmúlt időszakban számos alkalommal bírálta az Egyesült Államok, amely arra hivatkozva, hogy Irán rakétaprogramja amerikai érdekeket fenyeget, a múlt héten a programban érintett tizennyolc iráni természetes és jogi személy ellen szankciókat is elrendelt. Irán viszont elidegeníthetetlen jogának tekinti, hogy továbbfejlessze “elrettentő képességét”.

Habár az Irán és a nagyhatalmak között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás engedélyezi a csütörtökihez hasonló rakétatesztek végrehajtását, amerikai tisztségviselők szerint az sérti az egyezség szellemét.

Haszan Róháni iráni elnök szerdán kijelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül, ha az Egyesült Államok bármilyen módon megsérti az Irán és hat nagyhatalom között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást. Az egyezmény értelmében Irán jelentősen korlátozza atomprogramját, cserébe feloldották a vele szembeni szankciók nagy részét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megvan al-Bagdadi utódja! Ő az Iszlám Állam új vezére

  Megvan al-Bagdadi utódja! Ő az Iszlám Állam új vezére

  Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik alapítója és legfőbb ideológusa, Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi vette át a meggyilkolt Abu Bakr al-Bagdadi helyét a csoport élén friss hírszerzési értesülések szerint – írta a The Guardian című brit napilap.

 • Ha a Fidesz kilép a néppártból, mások is követhetik

  Ha a Fidesz kilép a néppártból, mások is követhetik

  Ha olyan helyzet állna elő, hogy a Fidesz kénytelen kilépni az Európai Néppártból, akkor nem biztos, hogy egyedül tenné ezt – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Leégett egy munkásszálló, több halott

  Leégett egy munkásszálló, több halott

  Leégett egy munkásszállónak használt faépület a nyugat-szibériai Tomszk megyében, a tűznek tizenegy halálos áldozata van – közölte kedden az Interfax hírügynökség.

 • Miért lángol Ausztrália?

  Miért lángol Ausztrália?

  A baloldali ellenzék világszerte sajátjának tekinti az erdőtüzeket, mondván: az a klímaváltozás eredménye. Az ausztrál kormány baloldali politikusai egészen odáig merészkedtek, hogy jobboldali társaikat tették felelőssé a katasztrófáért.