2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Külföld

Műholdat küld az űrbe Irán

Irán negyedtonnás műholdat bocsátott fel csütörtökön az űrbe – jelentette az iráni állami tulajdonú média.

A műhold sikeres felbocsátásáról az állami televízió mellett az állami tulajdonú yjc.ir hírportál és a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség is beszámolt.


A műholdat a fárszi nyelven “főnixet” jelentő “Szimorg” nevű rakéta vitte fel a világűrbe, ahol Föld körüli pályára állt.

Az iráni rakétakísérleteket az elmúlt időszakban számos alkalommal bírálta az Egyesült Államok, amely arra hivatkozva, hogy Irán rakétaprogramja amerikai érdekeket fenyeget, a múlt héten a programban érintett tizennyolc iráni természetes és jogi személy ellen szankciókat is elrendelt. Irán viszont elidegeníthetetlen jogának tekinti, hogy továbbfejlessze “elrettentő képességét”.

Habár az Irán és a nagyhatalmak között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás engedélyezi a csütörtökihez hasonló rakétatesztek végrehajtását, amerikai tisztségviselők szerint az sérti az egyezség szellemét.

Haszan Róháni iráni elnök szerdán kijelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül, ha az Egyesült Államok bármilyen módon megsérti az Irán és hat nagyhatalom között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást. Az egyezmény értelmében Irán jelentősen korlátozza atomprogramját, cserébe feloldották a vele szembeni szankciók nagy részét.

Kapcsolódó Cikkek