2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb Szombathely

Múlt és jövő, célok és tervek

Ötvenedik alkalommal rendezték meg a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemet Szombathelyen. A négy napon át tartó előadás-sorozaton szó esett a településképek fontosságáról, az országszerte zajló nagyberuházásokról és az EKF 2023 című pályázatról is.

Simon Zoltán főszervező és Puskás Tivadar polgármester Fotó: szombathely.hu

– Az idén fél évszázados Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem népszerűsége egyediségében rejlik – mondta Puskás Tivadar polgármester megnyitóbeszédében, majd emléklapot adott át Simon Zoltán főszervezőnek. Az első napon a kormányzat település- és építésügyi törekvéseiről tanácskoztak a szakemberek, a második napot az országszerte zajló nagyberuházások megtárgyalásának szentelték, szerdán pedig a műemlék épületek felújításáról hallhattak az érdeklődők. Egy napra az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat is terítékre került. Csaba Ders építész Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa tapasztalatairól beszélt, Koczka Tibor kulturális ügyekért felelős alpolgármester pedig Szombathely pályázatának részleteit ismertette.


Koczka Tibor alpolgármester az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatról beszélt Fotó: szombathely.hu

Mint mondta, ez jó lehetőség arra, hogy a kultúra eszközeivel valósítsanak meg egy átgondolt, tudatos gazdaságfejlesztést, városfejlesztést. – Szombathely mindig akkor fejlődött nagyot, amikor a tudás és a szépérzék kéz a kézben járt – fogalmazott. – A pályázat lehetőséget ad arra, hogy megálmodjuk, milyen Szombathelyen szeretnénk élni 5–15 év múlva. Ennek érdekében széles körű társadalmi összefogás valósult meg, naponta tucatjával kapjuk vissza azokat a kérdőíveket, amelyekben a szombathelyiek elmondják véleményüket, javaslataikat. Szombathely egy élhető város, de csak a térséggel együtt vagyunk erősek. A pályázat mottója ezért is: 2000 év, 3-as határ, 4 ütem, egész város – hangsúlyozta Koczka Tibor alpolgármester.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.